Борги за комуналку: що буде з неплатниками

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Дійсно, маємо рекордну заборгованість – 55,6 млрд грн, а минулого року було 33,2 млрд грн. Тобто стрибок відбувся ледь не вдвічі. Зростання заборгованості є наслідком того, що падає рівень платежів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, оцінюючи ситуацію із заборгованістю за комунальні послуги.

«У 2017 році вперше за 15 років спостережень рівень платежів опустився нижче 90%. У нас ніколи не було нижче 90%. Тобто приблизно кожна десята сім’я нічого не сплатила за 2017 рік. Попереджалося, що подальше зростання тарифів без відповідного зростання доходів призведе до заборгованості. Так і сталося в 2018 році. І рівень заборгованості зріс, і рівень платежів упав – 80,6%. Тобто тепер уже кожна п’ята сім’я нічого не заплатила за 2018 рік за комуналку», – зазначив Сергієнко.

Це наслідок самовбивчої тарифної політики уряду, який контролює ціну на газ, та НКРЕКП. Газ закладений всюди – і в електриці, і в теплопостачанні, і в гарячій, і навіть у холодній воді, адже там багато електрики, додав він.

Борги за комуналку: міністр юстиції розповів, яке майно можуть описатиМіністр юстиції Павло Петренко запевнив, що в українців не будуть забирати квартири за борги за комунальні послуги.

Якщо є укладений договір і хтось не виконує його умови, то інша сторона може через суд звернутися з вимогою щодо відшкодування боргу, але слід розуміти, що борг має масовий характер, уточнив експерт.

«Таких сімей, які заборгували по 30-50 тисяч, одиниці насправді. Це проблема не фінансова, а соціально-психологічна. Люди, як правило, мають 2-3 тисячі боргу. Просто цих сімей дуже багато. Звернутися до судів – значить завалити суди порожніми справами, які не матимуть результату. Накласти арешт можна відповідно до розміру боргу. Не можна за борг навіть у 5 тисяч накласти арешт на всю квартиру, що коштує майже мільйон», – пояснив він.

Крім того, навряд чи в таких сім’ях є хороший автомобіль, на який можна накласти борг, підкреслив фахівець.

За його словами, перспектив стягнення боргу через суди практично немає. Заборгованість має масовий характер, жодні суди не впораються з нею.

«Найбільша шкода саме житлово-комунальній сфері. Якщо підприємства недоотримують кошти за свою продукцію, то вони починають заощаджувати – надають послуги гіршої якості й перестають вкладати в розвиток, підтримання виробництва, відбувається руйнація житлово-комунального господарства», – резюмував Олександр Сергієнко.

Раніше міністр юстиції Павло Петренко розповів «Слову і Ділу», яке майно можуть описати за борги за комуналку. Повне інтерв'ю Петренка – за посиланням.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: