В Україні нарахували близько 125 тисяч ошуканих вкладників

Читать на русском
Великим клієнтам ліквідованих банків заборгували понад 37 мільярдів гривень, майже чверть з яких числиться за Дельта Банком.

Внаслідок ліквідації 90 проблемних банків в Україні понад 124 тисяч вкладників досі не можуть отримати свої гроші.

Як передає «Слово і Діло», про це пише UBR.ua, посилаючись на дані Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відзначається, що найменше проблем у вкладників із заощадженнями до 200 тисяч гривень, і значно більше - у великих клієнтів.

«На цьому тижні Фонд гарантування вкладів фізосіб повідомив на запит голови ГО «Правова держава» Ростислава Кравця, що на 1 січня 2019 року депозити понад 200 тисяч гривень у проблемників мали 124,5 тисячі осіб. Всі вони увійшли в четверту чергу кредиторів і зможуть отримати свої виплати тільки після того, як банки розрахуються за більш пріоритетними статтями (з точки зору чинного законодавства). з ДФС за податками і зборами, з Нацбанком за кредитами, з працівниками за зарплатами», - йдеться в матеріалі.

За даними ФГВФО, на початок року 124,5 тисячам вкладників заборгували 37,1 мільярдів гривень (сюди не увійшли борги перед клієнтами ВТБ Банку, де ще не сформувалася черга з кредиторів).

З відповіді Фонду гарантування випливає, що найбільше постраждали у Дельта Банку, де за великими компенсаціями стоїть у черзі відразу 30 тисяч чоловік. Їм заборгували 8,8 мільярда гривень. Якщо ж сформувати з даних ФГВФО рейтинг найбільших банків-боржників, то п'ятірка лідерів виглядатиме таким чином.

Раніше в ФГВФО повідомляли, що протягом 2014 - 2017 років власники збанкрутілих банків вивели з фінансових установ майна на загальну суму понад 200 млрд гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: