Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Юлій Мамчур

Читать на русском
Юлій Мамчур не виконав і третини своїх депутатських обіцянок – із 13 зобов'язань реалізовані лише три.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Юлій Мамчур (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Мамчур був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 13 обіцянок, частина з них із передвиборчої програми партії «Блоку Петра Порошенка», за списками якої Мамчур пройшов до парламенту. Депутат виконав 3 обіцянки (23%), а 4 – провалив.

Мамчур не виконав обіцянку домагатись обрання парламенту за відкритими партійними списками. В листопаді 2017 року він не проголосував за проект Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

У лютому 2017 року Мамчур пообіцяв голосувати за зняття недоторканності з народних депутатів, підозрюваних у державній зраді. Уже за кілька місяців нардепу випала нагода виконати цю обіцянку: парламент ухвалював постанову про дострокове припинення депутатських повноважень Андрія Артеменка, проти якого порушили кримінальну справу за підозрою в держзраді. Але Мамчур був відсутній на тому пленарному засіданні й не виконав своє зобов'язання.

Впорався парламентар із програмною обіцянкою партії домогтися створення системи автономного функціонування суддів. У 2016 році Рада ухвалила зміни до Конституції щодо правосуддя, які передбачали запровадження механізму обрання суддів лише на конкурсних засадах. Призначення на посаду судді здійснюватиметься президентом за поданням Вищої ради правосуддя. В межах такого закону можна буде запровадити також додаткові можливості забезпечення незалежності Вищої ради правосуддя й заходи, спрямовані на забезпечення його відкритості та гласності процесу формування. Мамчур підтримав цей закон.

Крім того, він виконав обіцянку домогтися створення громадського телебачення, проголосувавши в Раді за відповідний закон.

У процесі виконання в Мамчура залишаються ще шість обіцянок. Так, нардеп обіцяв, згідно з програмою, домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Він уже підтримав три законопроекти, що стосуються діяльності АМКУ, ще кілька ініціатив чекають на розгляд у парламенті.

Також Мамчур обіцяв домогтися проведення антикорупційної люстрації судових, правоохоронних, податкових та митних органів. Закон «Про очищення влади» був ухвалений, але Конституційний суд досі розглядає конституційність деяких положень закону.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: