У США запропонували нові санкції проти РФ. Чи є ефект від обмежень?

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Імовірно, США узгоджують подальші кроки з європейськими партнерами. А в питанні санкцій якраз позиції ЄС більш стримані та орієнтовані на точкові, адресні санкції щодо персоналій. Американські санкції більш просунуті в цьому напрямку, але скоординовані з європейськими в тому числі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи подання сенаторами США законопроекту, який передбачає запровадження додаткових санкцій проти РФ.

«Санкції будуть у межах загального рамкового закону, ухваленого ще минулого року. Варто очікувати широкого спектру дій з боку Америки. Інше питання, наскільки вдасться провести цей закон зараз, щоб він діяв. На тлі шатдауну, конфлікту Трампа з американськими парламентарями є певні проблеми», – зазначив Пашков.

З іншого боку, Трамп не дуже схильний іти на конфронтацію з РФ, тим більше після виходу США з ракетного договору. Це був критичний момент, тому поки ситуація неоднозначна, додав він.

«Є ймовірність, що на якісь заходи США все ж наважаться. Певні санкції будуть запроваджені», – уточнив експерт.

На його думку, найбільш ефективні обмеження, які стосуються співпраці в секторальних сферах. Зокрема, в банківській та енергетичній сферах. Персональні санкції можуть бути в цій ситуації не дуже помітні.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Коло осіб, які брали участь у цій операції в Керченській протоці, – працівники силових відомств РФ, які й так, скоріш за все, не дуже часто їздять за кордон і не мають рахунків у зарубіжних банках. До них складно застосувати чутливі санкції. Тим більше це взагалі закрита структура. Персональні санкції матимуть більш символічний, політичний характер, але секторальні можуть бути ефективними», – пояснив він.

За його словами, критика щодо санкцій і того, що вони не дають зрушень, не зовсім доречна.

«Ми не знаємо й не можемо уявити, яким був би результат зараз, яким були б дії РФ, якби цих санкцій не було. Уявімо, що Захід усунувся, залишив Україну сам на сам із РФ і зайняв позицію спостерігача. Що було б? Санкції не змінюють ситуацію кардинально й політику РФ, але мають стримувальний і накопичувальний ефект», – підкреслив фахівець.

Звичайно, п'ять років – це серйозний термін, але за цей час у РФ також накопичилися негативи, в тому числі через санкції. Там зараз стагнаційний період, розвитку економіки не відбувається, був обвал рубля, констатував він.

«Крім того, санкції мають кумулятивний ефект. На тлі російських витрат на Донбас, Південну Осетію, Абхазію, Придністров'я, Сирію, гібридні війни в Європі, утримання армії з проведення кібероперацій санкції мають ефект. Якщо подивитись останні дані центру «Левада» про довіру до влади, то й у керівництва РФ уже приводи для побоювання. Принцип накопичення кількісних заходів і перехід до якісних ніхто не скасовував», – резюмував Михайло Пашков.

У РФ обурені представленим у США законопроектом про нові санкції й назвали можливі обмежувальні заходи «божевільними».

Більше про відносини Заходу та РФ – в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: