Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Давид Макар'ян

Читать на русском
Народний депутат Давид Макар'ян за час роботи у Верховній Раді виконав лише чверть своїх обіцянок.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Давид Макар'ян (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Макар'ян пройшов до Верховної Ради в грудні 2014 року замість Сергія Квіта, якого призначили міністром освіти. За час своєї каденції депутат дав 12 обіцянок, більшість із передвиборчої програми партії «Блок Петра Порошенка», в списках якої він був. Виконав Макар'ян 3 обіцянки (25%), а 4 – провалив.

Провалив Макар'ян обіцянку домагатися обрання парламенту за відкритими партійними списками. У листопаді 2017 року парламент ухвалив за основу проект Виборчого кодексу України, який, зокрема, передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків. Але нардеп був відсутній під час голосування.

Також Макар'ян не виконав обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обраними обласними радами. Він підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань проходження державної служби», який скасовує конкурси на посади голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА. Тепер їх призначає президент, а це прямо суперечить передвиборчій обіцянці.

Згідно з передвиборчою програмою, Макар'ян мав домогтися істотного збільшення витрат на модернізацію й посилення Збройних сил та інших структур. Він проголосував за державний бюджет на 2016 рік, в якому було передбачене збільшення видатків на національну безпеку і оборону до 113 млрд грн, а видатки Міністерства оборони збільшені на 21%. Тож обіцянка виконана.

Ще п'ять зобов'язань парламентарю потрібно виконати до кінця каденції. Як і його колеги з фракції «Блоку Петра Порошенка», Макар'ян ще нічого не робив, щоб домогтися перекриття ухилення від сплати податків через офшори.

Крім того, він має домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. Нардеп підтримав законопроекти «Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції за визначенням органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції» (нещодавно його зняли з розгляду) і «Про внесення змін до закону України «Про захист економічної конкуренції» (щодо підвищення ефективності системи контролю за економічними концентраціями). Ще низка ініціатив чекає на розгляд у Верховній Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: