Навіщо на вибори йдуть непрохідні кандидати?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Напрямків використання непрохідних або технічних кандидатів багато. Основний – зайняти інформаційний простір із певною метою та організація виборчих комісій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи кількість зареєстрованих кандидатів, які балотуються на посаду президента України в 2019 році.

«Непрохідні кандидати виконують кілька завдань. По-перше, вони впливають на формування виборчих комісій. Таким чином, завдяки технічним кандидатам хтось може отримати перевагу у формуванні виборчих комісій, керівного складу», – зазначив Олещук.

Непрохідні кандидати можуть використовуватись як основа для організації дискредитаційних кампаній проти опонентів, додав він.

«Тобто не пряма дискредитація, не прямі атаки, а через відповідних технічних кандидатів», – уточнив політолог.

Вибори-2019: що задекларував кандидат у президенти ЗеленськийВолодимир Зеленський задекларував за 2017 рік житловий будинок, один автомобіль, п'ять квартир, кілька компаній та авторські права.

Крім того, за його словами, непрохідні кандидати можуть відбирати голоси, нехай малі відсотки, але те, що наберуть вони, не наберуть інші.

Рекордна кількість кандидатів цього року – якраз прояв участі в кампанії технічних персонажів. У цій ситуації накладаються два аспекти, зокрема парламентська кампанія досить скоро, підкреслив він.

«Практично всі партійні лідери були змушені брати участь у президентських виборах для того, щоб нагадати про себе, показати певний відсоток підтримки. Крім того, певні кандидати, навіть якщо наберуть 1,5%, можуть узяти ці дані, піти до якогось партійного лідера й запропонувати об’єднатися перед парламентськими виборами, мотивуючи тим, що він уже має 1,5% підтримки. Наприклад, якщо три таких кандидати об’єднаються, то теоретично вже можуть розраховувати на прохід до парламенту. Але для цього потрібно показати, що є якась підтримка», – резюмував Петро Олещук.

Що задекларував лідер президентських рейтингів Володимир Зеленський – за посиланням.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло» в розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: