Геращенко розповіла про результати переговорів у Мінську

Читать на русском
Геращенко зазначила, що Україна ще раз передала РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонувала різні формати звільнення.

В ході зустрічі робочих підгруп Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі, яка відбулася в Мінську, 13 лютого, Україна в черговий раз закликала Російську Федерацію дійти згоди щодо обміну заручниками.

Про це заявила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на її сторінку в Facebook.

Мінські домовленості: як виконують та ігнорують угоди щодо ДонбасуВ ОБСЄ підготували новий план щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, який має сприяти виконанню Мінських угод. Про те, як виконуються попередні мирні домовленості, поговорили з експертами.

За словами Геращенко, українські представники в ТКГ і всіх групах відзначили, що під час дебатів в Раді Безпеки Росію назвали агресором і окупантом і поклали на неї повну відповідальність за невиконання мінських угод, порушення режиму тиші, блокування гуманітарних і питань безпеки та звільнення заручників.

«Щодо заручників. На ТКГ ми повторили вимогу - негайне звільнення військовополонених моряків без всяких передумов», - йдеться в повідомленні.

Геращенко зазначила, що Україна ще раз передала РФ пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонувала різні формати звільнення: широкий 25/25 (росіян на політв'язнів Кремля), і 19/72.

«Як РФ не готова забрати всіх своїх, запропонували кілька вузьких форматів, щоб розблокувати процес - почати з звільнення тих, хто потребує мед лікування», - написала вона.

Геращенко зазначила, що Україна також готова передати трьох росіян зі списку 25 російських консулів у обмін на наших військових, котрих 4 роки утримують у Донецьку - C. Глондаря, В. Коринькова, Б. Пантюшенка, але й на це РФ не дає згоди.

«Звернулися до Посла Фріша із закликом негайно відвідати заручників на окупованих територіях і докласти всіх зусиль, щоб налагодити систематичну передачу листів і можливість дзвонити рідним. Сподіваюся, незабаром такий візит до Луганська відбудеться», - додала Геращенко.

Раніше Євген Марчук запропонував створити пункт моніторингу ОБСЄ в Керчі.

Також нагадаємо, в ТКГ узгодили «новорічне» перемир'я на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: