Що змінить для України курс на ЄС і НАТО в Конституції?

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Перш за все, закон про курс України на НАТО та ЄС – це політична технологія провладних кандидатів у президенти. Ця історія суто для внутрішнього електорату. З точки зору міжнародної політики, це жодним чином не наближає нас ані до ЄС, ані до НАТО.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, передає «Слово і Діло».

За його словами, питання вступу до ЄС і НАТО дворівневе. Перший рівень – готовність країни. Сьогодні Україна об’єктивно не готова за багатьма показниками, починаючи від рівня корупції, свободи слова, ефективності державного управління, розвитку вільного ринку тощо.

«Другий рівень – суб’єктивний підхід. Країна може бути готовою до вступу до ЄС і НАТО, але члени, наприклад, НАТО не дають згоди на прийняття тієї чи іншої країни», – підкреслив він.

Політолог зазначив, що міжнародна природа цього питання набагато складніша, ніж зараз це продаватимуть провладні політики електорату.

Як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТООкрім змін до Конституції, які запропонував внести президент задля незворотності курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію, Рада вже ухвалила низку законопроектів щодо співпраці з НАТО.

На його думку, на зовнішній арені абсолютно нічого не зміниться. Ба більше, Курт Волкер у грудні говорив про те, що Україна не готова до вступу до НАТО. Раніше Жан-Клод Юнкер сказав, що нам 20-25 років не світять ані ЄС, ані НАТО. Навіть Павло Клімкін уже цього року сказав, що вступ не відбудеться в найближчій перспективі.

«Це суто картинка для проєвропейських політиків, картинка для телебачення, можливість вписувати як досягнення до якихось спічів. Але суть проблеми не вирішується. Реформи не прискорюються, корупція не зникає, промисловість не відновлюється, інфляція не зменшується, фінансова система не поліпшується, судова система не реформується ефективно», – пояснив експерт.

Якщо говорити об’єктивно, що таке ЄС і НАТО, то це стандарти, уточнив він.

«Стандарти економіки, свободи слова, демократії, верховенства права. А за всіма цими показниками на міжнародній арені ми, на жаль, лише в антирейтингу. Якщо в Україні не буде реальних реформ, то нам нічого не світить», – резюмував Антон Кучухідзе.

Нагадаємо, 7 лютого Рада закріпила в Конституції курс України на ЄС і НАТО. Як голосували нардепи – на інфографіці.

Також аналітики порталу з’ясували, як змінювалось українське законодавство щодо співпраці з НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: