Вибори-2019: чи можна вважати безкоштовні концерти Зеленського агітацією

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

9 лютого в Закарпатському обласному муздрамтеатрі в Ужгороді студія «Квартал 95» провела безкоштовний концерт. У Громадянській мережі ОПОРА вважають, що це є порушенням правил ведення виборчої кампанії з боку шоумена й кандидата в президенти України Володимира Зеленського. За словами координатора, Зеленський фактично використовує свою роботу як ресурс для впізнаваності свого імені. Своєю чергою в «Кварталі 95» вказали, що їхній гастрольний тур був запланований ще восени 2018 року в межах гастрольного графіка артистів студії. Крім того, це не сольний виступ Зеленського, а концертна програма за участю всіх артистів, а під час концерту жодних закликів голосувати «за» чи «проти» не лунало.

Політолог Олексій Якубін зазначив, що в цій ситуації дуже тонка грань, але якщо під час концертів не лунало прямих закликів, це не можна розглядати як агітацію.

«У такому разі можна розглядати й те, що робить президент. При тому, що він уже є кандидатом у президенти. Тобто коли він виступає на якомусь заході, то це також розглядати як агітацію? Чи це діяльність президента?», – підкреслив Якубін.

При цьому президент, наприклад, є чиновником на посаді, а щодо Зеленського, то він не чиновник, додав він.

Як бути, коли президент, наприклад, проводить якийсь форум, бере участь в якомусь заході й говорить про членство в НАТО, задається питанням політолог.

Зеленський вийшов на перше місце в президентському рейтингу: що пишуть у соцмережахВолодимир Зеленський вийшов на перше місце в президентському рейтингу. Позаду нього Петро Порошенко та Юлія Тимошенко.

«Це агітація? Чи це він виконує свої функції? Чи не є це спробою використовувати в межах своєї агітації?», – уточнив він.

За його словами, якщо під час концерту не було конкретних закликів, це не передвиборча агітація. В нас є стереотипна думка, що якщо в телеефірі обговорюють якогось кандидата й називають прізвище, то це відразу агітація, однак агітація – це якщо буде прямий заклик у телестудії голосувати за когось.

«Не потрібно доводити ситуацію до абсурду. Якщо це був концерт, нехай і безкоштовний, але без закликів, не можна назвати його агітацією. Так, тут тонка грань. Але варто уважніше дивитися на представників влади. У них більше можливостей зловживати своїм службовим становищем. Ми бачимо, наприклад, що є якісь робочі поїздки, але вони також перетворюються на агітацію, й це більше межує з порушенням, ніж те, що хтось із кандидатів, не обіймаючи державних посад, провів безкоштовний концерт», – резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, Володимир Зеленський лідирує в останніх президентських рейтингах. Що задекларував шоуме, дивіться за посиланням.

Нагадаємо, ознайомитися з обіцянками всіх зареєстрованих раніше кандидатів та їхніми деклараціями можна на сайті «Слово і Діло».

Раніше стало відомо, що на президентські вибори-2019 зареєстрували рекордну кількість кандидатів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: