Недопуск спостерігачів з РФ в Україну: чи можуть вони зірвати вибори

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Олег Саакянполітолог

Заборона участі спостерігачів з РФ на виборах – політичне рішення. Жодних інших підстав, окрім політичних, для ухвалення такого рішення не було.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Дяденко, оцінюючи ситуацію із забороною присутності російських спостерігачів на виборах.

«Жодним чином ані завадити проведенню виборів, ані зірвати, ані якось вплинути радикально на результат, навіть на окремих дільницях, російські спостерігачі не зможуть. Жодним чином кардинально вони на виборчий процес вплинути не можуть. Єдине, що вони могли потенційно стати свідками якоїсь провокації й зазначити інцидент у своєму звіті про вибори. Але для того й існують органи правопорядку, щоб присікати такі провокації. Тим більше маршрут, куди вони відправлятимуться, був би відомий», – зазначив Дяденко.

За його словами, це дивне політичне рішення, оскільки було зрозуміло, що воно спричинить певне напруження між Україною та ОБСЄ, що будуть протиріччя, а з боку ОБСЄ буде невдоволення.

«Це або політична легковажність, або свідома політика на загострення з ОБСЄ. Але Україні зовсім не потрібно це зараз. Такі кроки лише зашкодять нам», – додав політолог.

На його думку, як би ми не ставилися до РФ, російських спостерігачів, конкретно до якихось осіб, це рішення може нашкодити нам перш за все.

«Загалом, на оцінку виборів це, можливо, й не вплине, але буде зазначено в підсумковому звіті, що українська сторона не допустила спостерігачів ОБСЄ, які мали відповідний мандат. Це не сприятиме зміцненню відносин між Україною та ОБСЄ», – констатував Михайло Дяденко.

Політолог Олег Саакян пояснив, що в спостерігачів немає таких повноважень, які могли б зірвати вибори, просто є інші ризики.

«Це певний імунітет для тих осіб, які будуть присутні під егідою спостерігачів ОБСЄ. Відповідно, вони можуть займатися розвідкою даних, налагодженням мережі, зніманням соціологічних даних, впливом на виборчі комісії нелегальним шляхом. Це можливість для російської агентури потрапити в Україну, користуючись статусом спостерігача від ОБСЄ, й виконати свої «спеціальні завдання», – наголосив він.

Інша річ, що на території України спецслужби РФ і без цього більш-менш спокійно почувалися всі роки, додав експерт.

Як відомо, більш ніж 30 організацій отримали право відправити своїх спостерігачів на вибори президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

У ЦВК попередили, що заявки від громадян Росії, які висловлять бажання бути спостерігачами на майбутніх президентських виборах, не прийматимуться.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: