Не тільки зі США: якими кораблями можуть посилитись українські прикордонники

Читать на русском
За допомогою французьких патрульних катерів Україна збирається зміцнити кордони на Чорному та Азовському морях.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив журналістам, що ДПСУ хоче закупити у Франції 22 патрульних кораблі. Це допоможе Україні повністю прикрити кордон на Азовському та Чорному морях. Ми спробували розібратися, про які саме французькі кораблі йдеться.

Про те, що прикордонники мають намір придбати 22 патрульних кораблі, керівник ДПСУ Петро Цигикал повідомив у інтерв'ю «5 каналу»: «Наше завдання – створити в Азовському та Чорному морях потужні й мобільні угруповання прикордонних кораблів і катерів, які могли б оперативно й ефективно виконувати як правоохоронні функції, так і протидіяти загрозам на початковому етапі збройного конфлікту ... Якщо всі питання щодо цієї угоди будуть успішно вирішені, це дозволить нам повністю прикрити лінію морського кордону й забезпечити надійний захист».

За словами Цигикала, переговори ведуться за сприяння МВС, проте можливі терміни їх завершення головний прикордонник не повідомив.

Про ці ж переговори ще перед Новим роком говорив і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він розповів, що йдеться про сучасні катери довжиною 32-35 метрів, які виготовлятимуться на одному з українських заводів у співпраці з французькою стороною, але з «високим ступенем локалізації проекту в Україні».

На сьогодні Україна має гостру потребу в кораблях, перш за все, через ситуацію в Азовському морі, яке російські військові фактично блокували. З українського боку тут зосереджені 18 кораблів і катерів Маріупольського загону Морської охорони ДПСУ та два бронекатери українських ВМС – «Кременчук» і «Лубни». Вони були перекинуті на Азов у ​​вересні минулого року сухопутним шляхом.

За оцінками ДПСУ, їм протистоять більш ніж 120 російських кораблів і катерів, які перевершують українське угруповання не лише за кількістю, але й за калібром озброєння. Більшість українських кораблів оснащені лише кулеметами. І лише три – прикордонний сторожовий корабель «Донбас» і, власне, два бронекатери ВМСУ мають у своєму розпорядженні 30-мм артилерійські системи. А в розпорядженні росіян на Азові є кораблі й із 76-мм артилерійськими установками.

Нагадаємо, спроба української сторони 25 листопада минулого року перекинути на Азов підкріплення через Керченську протоку закінчилася драматично. Тоді російські військові атакували й захопили два бронекатери «Нікополь» і «Бердянськ», а також рейдовий буксир «Яни Капу», які прямували з Одеси до Маріуполя.

Україна знаходить внутрішні резерви для посилення своїх можливостей. Так, нещодавно був оголошений тендер на ремонт трьох бронекатерів радянського проекту 1204 «Джміль». Це досить потужний корабель, озброєний 76-мм баштовою артустановкою Д-56Т від плаваючого танка ПТ-76Б, 7,62-мм кулеметом, 25-мм спареної зенітної артустановкою, а також 17-ствольною 140-мм пусковою установкою некерованих ракет. Також на борту є два переносних зенітних комплекси «Стріла-2М» і корабельні міни.

Корабель ВМС США проведе навчання в Чорному моріДесантний корабель США USS Fort McHenry проведе три дні в румунському порті Констанца, після чого візьме участь у спільних навчаннях з румунським фрегатом King Ferdnand.

«Джмелі» дислокуються в Ізмаїлі. Як повідомив військовий експерт Михайло Жирохов, після розпаду СРСР Україна отримала принаймні вісім «джмелів». Їх приведення до ладу не дозволить переламати ситуацію на морі, але допоможе хоча б трохи скоротити якісний і кількісний розрив між українським і російським корабельно-катерним угрупованням.

Щодо французького проекту, то ані Аваков, ані Цигикал не уточнили, які саме кораблі планується закупити. Але, за даними сайту Defense Express, скоріш за все, переговори ведуться з французькою суднобудівною компанією OCEA. Продукцію цієї фірми вже придбали такі країни, як Алжир, Бенін, Суринам, Нігерія, Філіппіни, Сенегал.

Лінійка плавзасобів OCEA досить широка – виробляються, наприклад, катери з довжиною корпусу від 24 до 41 метра. Але оскільки Арсен Аваков заявляв про кораблі з довжиною корпусу 32 і в 35 метрів, то йдеться, скоріш за все, про катери моделі FPB 98 і FPB 110.

Зокрема, 32-метрові кораблі типу FPB 98 вже досить давно перебувають у розпорядженні Суринаму та Беніну. Вони здатні розвивати швидкість до 35 вузлів (близько 64 км/год). Таку ж максимальну швидкість може дати й 35-метровий катер FPB 110. За цими характеристиками «французи» приблизно можна порівняти з американськими патрульними катерами типу Islands, два з яких були подаровані минулого року Україні.

Судити про те, якою саме зброєю будуть оснащені французькі катери, наразі вкрай складно. Наприклад, кораблі моделі FPB 72, що перебувають у розпорядженні берегової охорони Філіппін, озброєні кулеметами 50-го калібру (12,7 мм). Однак FPB 72 – це 24-метрові кораблі. Можливо катери з більш довгим корпусом дозволять розмістити зброю більш потужну, здатну, якщо це буде потрібно, завдати серйозної шкоди російським прикордонним кораблям.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: