У Кабміні закликали нардепів вирішити проблему з платіжками за газ

Читать на русском
Народні депутати мають розібратися з ухваленням закону про зміну порядку встановлення лічильників і вирішити проблему з донарахуваннями населенню за споживання газу.

Народні депутати мають розібратися з ухваленням закону №2260 про зміну порядку встановлення лічильників і вирішити проблему з донарахуваннями населенню за споживання газу.

Про це повідомив міністр соціальної політики України Андрій Рева під час години запитань до уряду, передає «Слово і Діло» в п'ятницю, 8 лютого.

Норми споживання газу: що варто знати споживачамУряд України на засіданні в середу, 30 січня, вирішив повернути газову норму 3,3 кубометра на людину для споживачів без лічильників.

За словами міністра, проблема з донарахуваннями виникла саме через ухвалення цього закону, який дав простір для маніпуляцій.

«Чому виникла ця проблема з донарахуваннями (за газ – ред.). У цій залі (Верховної Ради – ред.) був ухвалений законопроект №2260, який дозволив регіональним газовим кампаніям перенести дату встановлення лічильників із 1 січня 2018 року на 1 січня 2021 року. Таким чином, списали їм можливості й дали маніпулювати цифрами ще на три роки. Розберіться, будь ласка, хто вносив цей законопроект і чому людей пограбували», – повідомив Рева.

За його словами, людям були нараховані пені та штрафи в результаті незаконного донарахування.

«У результаті незаконного донарахування їм за газ, який вони споживають без лічильників ... Подивимося на ту структуру заборгованості, яку маємо сьогодні перед «Нафтогазом». Половина цієї заборгованості – це штрафи та пені, які «Нафтогаз» нарахував нашим людям», – сказав міністр.

Своєю чергою віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко додав, що населення має платити за газ відповідно до даних лічильників.

«Те, що не було передбачено в законодавчій нормі, встановлення лічильників досі дозволяє списувати нормативи списання на облгази. Потрібно переходити до комерційного обліку. Для того, щоб надавати послуги за лічильником, щоб рахувати, й тоді стане все на свої місця. Але щоразу відкладається дата встановлення лічильників, таким чином дається можливість збільшити донарахування на кожне домогосподарство», – пояснив Зубко.

Раніше в «Нафтогазі» повідомили, скільки має коштувати газ.

Також нагадаємо, Україна знизила імпорт і наростила видобуток газу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: