Норми споживання газу: що варто знати споживачам

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Уряд повернув газову норму 3,3 кубометра на людину для споживачів без лічильників. Норми набувають чинності заднім числом. Це рішення, скоріш за все, буде оскаржене в суді.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт «Реанімаційного пакета реформ» Тетяна Бойко, оцінюючи рішення Кабміну щодо норм споживання газу.

«Поки немає рішення суду щодо скасування цієї постанови, певний час діятиме норма 3,3, й навіть заднім числом газопостачальні організації зобов’язані перерахувати платіжки. Тим споживачам, у яких цей борг значився, мають скасувати його. Тобто тепер точно ці кошти споживачам не потрібно платити додатково», – зазначила Бойко.

За її словами, норма споживання 9,8 кубічного метра встановлена ще за радянських часів, потім вона була перенесена вже на 2000-ні роки.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«Колись люди споживали більше газу, він коштував дешево й узагалі ніхто не цікавився, скільки люди споживають. Ціна була далекою від ринкової. Не було обліку, жодних перевірок. Звичайно, якісь обґрунтування були, чому саме 9,8, але зараз важко уявити, як сім’я з трьох людей спалює 27-30 кубів. Хіба що всі мають випікати на продаж», – уточнила вона.

Дійсно, були випадки, коли догрівали духовками в оселі, оскільки було холодно, але сказати, що це масове явище, не можна, додала експерт.

Тим не менш, мабуть, були якісь лобістські рішення про цю норму, припустила вона.

«Норма споживання 3,3 – більш справедлива. Хоча, щоб однозначно говорити про середнє споживання, потрібно встановити лічильники, іншого способу немає. Робити заміри? Легше й дешевше поставити лічильники. Це єдине правильне рішення. Коли всі матимуть лічильники, багато питань вирішиться: буде відома кількість абонентів, хто скільки споживає, можна порівняти, хто споживає ефективно, а хто – ні», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Верховний суд скасував дію встановленних Кабміном у 2016 році норм споживання газу для споживачів. У зв'язку з цим споживачі без лічильників отримали нарахування відповідно до постанови Кабміну №619 від 1996 року з більш високими нормами споживання.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: