Нові норми споживання газу: чому українці отримують завищені рахунки та хто винен

Читать на русском
Андрій Герусексперт в енергетичній сфері

У січні мешканці квартир, де немає лічильників, отримали нові платіжки за газ. Якщо раніше норма на прописаного в квартирі, де є лише газова плита, була 3,3 кубічного метра, то тепер стала 9,8 кубічного метра. Це сталося внаслідок серії судових рішень, які скасували постанову КМУ 2016 року. Нові норми споживання газу, однозначно, несправедливі.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав експерт із питань енергетики Андрій Герус, передає «Слово і Діло».

Енергетик нагадав, що сьогодні в облгазів тарифи на транспортування діють на рівні тарифів 2016 року.

«Приблизно 90% від фінального газового тарифу для населення (без ПДВ) ідуть «Нафтогазу» як плата за газ-товар. Решта 10% – облгазам та облгаззбутам», – зазначив Герус.

Наприклад, «Кіровоградгаз, що у власності «Нафтогазу, заявляє про щорічні збитки в розмірі кількох десятків мільйонів гривень і просить підвищення свого тарифу на 190%, уточнив він.

За його словами, приблизно така ж ситуація з іншими облгазами – і тими, що належать Фірташу, і тими, що не належать.

Експерт пояснив, що від різних економій облгазів найчастіше страждають кінцеві споживачі, що прямо позначається на якості послуг (викликати газового майстра часто нереально, їх немає).

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«Звідси битва за приведення до стандартних температурних режимів газу, суди щодо нових норм на газ, а також неповні розрахунки за газ із «Нафтогазом». Де-факто це спроба одним елементом компенсувати інші збитки або недозароблене. Але це дуже поганий спосіб, який породжує дуже багато неефективності та несправедливості», – підкреслив він.

На його думку, нові норми абсолютно не справедливі й завищені.

«Найбільше тут постраждають мешканці міста Києва, де лише близько 15% квартир мають індивідуальні лічильники, а решта – за нормами. Хоча в тарифи «Київгазу», а контрольний пакет акцій компанії у власності КМДА, закладалися кошти на відповідні лічильники, вони були встановлені найгірше з усіх міст (загалом, в Україні 96% споживання газу населенням обліковуються лічильниками)», – акцентував Герус.

Отже, раніше за період, коли не було гарячої води, киянам спочатку донарахували норми споживання газу, хоча для гарячої води в багатьох квартирах встановлені електричні бойлери, а потім ще й прийшли втричі більші норми споживання газу, наголосив він.

«Реальне споживання газу, ймовірно, більше, ніж 3,3 уубометра, але, мабуть, не більше, ніж 5 кубометрів. Тобто майже вдвічі нижче від сьогоднішніх норм. І саме зараз у деяких облгазів (або радше міськгазів) і можуть виникати вільні обсяги газу, не спожитого населенням, які можна продавати промисловості. І якраз саме норми газу є критичними в питанні, чи буде вільний газ для торгівлі «наліво», – пояснив енергетик.

Усі норми газу встановлюються Кабміном, а відповідальним міністерством за норми є Міненерго, а ще є віце-прем’єр з питань енергетики Кістіон. Але ніхто не ініціював ухвалення Кабміном нових справедливих норм, щоб саме нові норми діяли, а не норми згідно з постановою КМУ від 1996 року.

У підсумку крайніми є 3 мільйони сімей, які отримали завищені рахунки, а в деяких регіонах може виникати вільний газ для нових газових схем, із чим нібито боролися шляхом масштабного підвищення тарифів, уточнив він.

«Звісно, буде спротив новим нормам і буде нова хвиля неплатежів. А значить, облгаззбути не заплатять «Нафтогазу», а «Нафтогаз» знову скаже, що ті крадуть їхній газ. Різко зростуть газові рахунки в субсидіантів, адже субсидія покриває лише 3,3 куба, а платити їх буде нічим. Словом, не реформи, а хаос», – резюмував Андрій Герус.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: