Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Валерій Лунченко

Читать на русском
Нардеп Валерій Лунченко виконав 62 відсотки обіцянок. До кінця каденції нардепу потрібно виконати чотири передвиборчих зобов'язання.
Валерій Лунченко

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Валерій Лунченко (фракція «Народного фронту»).

Лунченко пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за списками «Народного фронту» 19-м номером. Він є секретарем комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Раніше він був нардепом VII скликання й очолював Закарпатську обласну держадміністрацію. За цей час він дав 26 обіцянок, з яких 15 (58%) виконав, а 6 – провалив.

Валерій ЛунченкоНародний депутат України
Лунченко пообіцяв ввести обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддівСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак ми розглянемо період, коли Лунченко був нардепом нинішнього скликання. Разом із передвиборчими обіцянками «Народного фронту», що прописані в програмі партії, Лунченко дав 13 обіцянок. З огляду на те, що він пройшов до парламенту за списками НФ, нардеп має сприяти реалізації партійних запевнень. Парламентарю вдалося виконати 8 зобов'язань (62%), а одне – провалити. До закінчення депутатських повноважень Лунченку потрібно виконати ще 4 обіцянки. Виходить, що поточний рейтинг відповідальності політика вищий, ніж загальний.

Не вдалося нардепу виконати передвиборчу програмну обіцянку щодо запровадження декларування чиновниками, політиками та суддями. Лунченко не голосував у березні 2016 року за проект закону про подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році.

Ухвалений в цілому документ уже з 2016 року зобов'язав народних депутатів, чиновників, прокурорів, суддів подавати електронні декларації. За запитом НАЗК декларант має їх надати в обов'язковому порядку. Законом також запроваджена кримінальна та адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних.

Валерій ЛунченкоНародний депутат України
Лунченко пообіцяв посилювати соціальний захист тих, хто захищає ВітчизнуСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

При цьому нардеп виконав іншу передвиборчу обіцянку про створення незалежного антикорупційного органу. В лютому 2015 року Лунченко підтримав ухвалення в другому читанні законопроекту про Національне антикорупційне бюро та Національне агентство з питань запобігання корупції. Нагадаємо, НАБУ почало працювати з 1 грудня 2015 року.

Також нардеп впорався з програмною обіцянкою посилювати соціальний захист тих, хто захищає Батьківщину. Верховна Рада ухвалила 15 законопроектів на цю тему, серед яких документи, що стосуються пенсійного забезпечення й соціального захисту ветеранів війни, оподаткування пенсій інвалідів війни та інших категорій осіб, статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, виплати одноразової грошової допомоги волонтерам, добровольцям і членам сімей загиблих. Лунченко підтримав більшість законодавчих ініціатив, спрямованих на соцзахист українських воїнів.

Ще одна програмна обіцянка Лунченка про сприяння реформуванню армії, в тому числі в оснащенні новими, сучасними видами озброєнь, військовим обладнанням, допоміжними засобами, поки перебуває в процесі виконання. Разом із цією обіцянкою нардепу до кінця каденції потрібно виконати 4 зобов'язання, які давалися під час виборів до парламенту.

Чотири роки тому «Народний фронт» прописав у програмі, що сприятиме в будівництві та облаштуванні державного кордону з Російською Федерацією. Йдеться про проект «Стіна», на який передбачалося виділити 4 мільярди гривень (відповідно до початкового плану, на проект необхідно виділити близько 1 мільярди гривень). Однак у 2015 році із запланованого 1 мільярда гривень були отримані лише 400 мільйонів, у 2016 році – 200 мільйонів. У бюджеті на 2017 рік на «Стіну» виділили 200 мільйонів. Тому через недофінансування реалізація проекту затримується.

Крім того, «Народний фронт» обіцяв, що не допустить скорочення субсидій малозабезпеченим громадянам на оплату комунальних послуг, а також домагатиметься залучення міжнародних донорів до відновлення територій, які постраждали від російської агресії.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: