Як вийти з кредитних боргів: приклад США та України

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Якщо людина заробляє достатньо коштів, то є два типи поведінки. Перший – взагалі не користуватися кредитами. Більшість так і робить, тому що процентні ставки божевільні. Для фізичних осіб – 33%, за даними Нацбанку, але реально ця ставка значно вища.

Про це в своєму блозі написав економіст, експерт-аналітик Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Другий тип поведінки, за його словами, відображений на Заході.

«Візьмемо США, де більшість людей живуть у кредит. Наприклад, іпотека на житло. Люди оплачують її протягом 25-30 років. Це вважається нормальним та абсолютно правильним кроком. Тому що іпотека на 2-3% річних значно вигідніша, а вільні кошти краще вкласти в більш прибуткові активи», – зазначив Кушнірук.

Він уточнив, що така практика поширена там, де більш забезпечені люди можуть дозволити собі іпотечний кредит, але тут важливий стабільний дохід.

Зовнішній борг: кому та скільки заборгувала УкраїнаЗовнішній борг України становить понад 47 мільярдів доларів, з яких понад 6 мільярдів українці заборгували МВФ.

«Завдання не полягає в тому, щоб узагалі відмовлятися від кредиту. Дуже характерне для США те, що вищу освіту отримують за допомогою кредиту. Протягом усього навчання ти не сплачуєш нічого, а вже після завершення ти починаєш платити відсотки», – констатував експерт.

Для американців вища освіта є запорукою того, що ти зможеш потім займатися кар’єрою й добре заробляти. Це хороша модель. Наша модель безкоштовної вищої освіти не дуже правильна. Коли люди отримують цей папірець, то, як правило, нічого не знають і не працюють за фахом, додав він.

«Значна частина американців мають два основних види кредиту: довгостроковий (навчання, іпотека) та короткостроковий (споживчий кредит). Та це для них абсолютно нормально. Питання лише в процентних ставках. Якщо вони такі, як в Україні, то потрібно бути ненормальним, щоб узяти кредит», – підкреслив економіст.

Деякі люди беруть кредит на машину, але під ті проценти, які в нас пропонують банки, краще вже ходити пішки. В нас це окрема проблема, пов’язана з тим, що бізнес фактично припинив кредитуватися. Політика НБУ призвела до того, що бізнес майже навчився жити без кредитів, адже отримати їх практично неможливо, пояснив він.

За його словами, В Україні не стоїть питання, як відмовитися від кредитів. Ще з 2007-2008 років у нас більш ніж 2 мільярди доларів іпотечних кредитів.

«Споживчі кредити є карточні. Банки стимулюють використовувати їх. Тому що це кредит, який люди використовують на придбання товарів і послуг. Фактично, це кошти, на яких банк заробляє на комісійних послугах і отримує їх із торговельних установ. Якщо брати Україну, то жодна адекватна людина не має брати кредит із таким відсотком. Хіба якщо ситуація життя та смерті, де людина готова на все», – резюмував Борис Кушнірук.

Додамо, в державному бюджеті України на 2019 рік передбачено 417,4 мільярда гривень на обслуговування та погашення державного боргу.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, кому та скільки заборгувала Україна.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: