НБУ підрахував рекордний прибуток банків за минулий рік

Читать на русском

У 2018 році платоспроможні банки отримали 21,7 млрд грн чистого прибутку, що є максимальним історичним показником.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті Національного банку в четвер, 7 лютого.

Востаннє банківська система була прибутковою в 2013 році, коли її прибуток склав 1,4 млрд грн.

«Істотне зростання прибутковості банківської системи минулого року стало можливим за рахунок зменшення відрахувань до резервів при стабільному зростанні процентних і комісійних доходів. Зокрема, обсяг відрахувань банками в резерви скоротився більш ніж удвічі – з 49,2 млрд грн у 2017 році до 23,7 млрд грн у 2018 році. Водночас чистий процентний і комісійний доходи банківської системи збільшилися в середньому на 38%», – ідеться в повідомленні.

Основним джерелом процентних доходів продовжують бути доходи банків від кредитування юридичних осіб (46% від загального обсягу), вкладень у цінні папери (27%) та кредитування фізичних осіб (26%). Водночас посилення ролі комісійних доходів відбулося в умовах розвитку розрахунково-касових та інших супутніх кредитуванню платежів – до 25% у структурі всіх доходів.

«Після збиткових для банківської системи 2014-2017 років фінансовий результат банків за 2018 рік у 21,7 мільярда гривень є найбільшим на історичному горизонті. Він став можливим за рахунок активізації банками кредитування, перш за все роздрібного гривневого – більш ніж на 30% у річному обчисленні. Ми очікуємо, що 2019 рік також стане успішним для банків у частині прибутковості, оскільки обсяги кредитування продовжуватимуть зростати», – зазначила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Водночас минулого року значно зменшилися кількість і частка збиткових банків. Так, із 77 платоспроможних на 1 січня 2019 року банків 64 банки були прибутковими й отримали чистий прибуток у 34,4 млрд грн, що перекрило збитки 13 банків на 12,7 млрд грн. Нагадаємо, що за підсумками 2017 року збитковими були 19 із 82 банків.

Прибуток у 2018 році був сформований, головним чином, групою банків з іноземним капіталом (15 млрд грн прибутку за рік) і ПриватБанком (11,7 млрд грн) за збитковості банків із державним російським капіталом (11 млрд грн збитків).

Раніше НБУ оцінив потребу найбільших банків у докапіталізації майже в 20 мільярдів гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: