Януковича заочно засудили до 13 років в'язниці. Чи загрожує йому реальне покарання?

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Звичайно, захист до останнього відстоюватиме свого клієнта, але рішення українського суду правомірне. Процесуально все було витримано, вирок є.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт із конституційного права Юлія Кириченко, оцінюючи вирок Віктору Януковичу.

На її думку, найближчим часом почнеться якась судова тяганина, що нагадуватиме нісенітницю, почнуть чіплятися до процесу заочного засудження.

«У РФ багато людей, які отримують за це гроші, тому зараз з’явиться купа інформації на кшталт того, що були процесуальні порушення, тому РФ не визнає вироку суду. Але це не відповідає дійсності. Адвокати Януковича говоритимуть, що порушена процедура виклику на оголошення вироку, але ж слід розуміти, що вони до кінця відстоюватимуть позицію підзахисного, особливо такого. Вигадають безліч речей і зачіпок, як би ідеально не був проведений процес. Жодних порушень, які вплинули на винесений вирок, не було», – зазначила Кириченко.

Вона підкреслила, що проблема не в рішенні, не в тому, яким був судовий процес, а в тому, як виконати це рішення. Це, напевно, питання часу.

За її словами, багато залежатиме від того, як розвиватиметься геополітична ситуація. Європейський суд із прав людини також зважає на всю геополітичну ситуацію, але не видно перспективи позитивного вирішення цього питання там.

Януковича заочно засудили до 13 років в'язниці: реакція соцмережЕкс-президента Віктора Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі за державну зраду.

«Безумовно, вирок суду дозволяє Україні звертатися до Інтерполу. Можна зробити певну картку в Інтерполі. Та сумнівно, що й Інтерпол тут допоможе», – додала експерт.

«На жаль, в умовах збройної агресії, враховуючи, що Янукович перебуває на території країни-агресора, немає можливостей, щоб рішення суду реально було виконане. За власним бажанням Янукович точно не повернеться, це зрозуміло. Зробити це на території РФ також нереально», – пояснила вона.

На її переконання, питання виконання вироку більшою мірою геополітичне. Так, є різноманітні міжнародні конвенції, є анексований Крим, є породжена політикою Росії війна на сході України. В Україні були Конвенції, підписані гарантами, але нічого з цього не спрацювало.

«Це частина політичної картини. Якщо розвиток відносин між РФ, Україною та міжнародною спільнотою рухатиметься, умовно кажучи, в бік перемоги України, лише тоді є шанси, що Янукович відбуватиме покарання на території України відповідно до вироку. Доки цього не станеться, доти й на реальне виконання вироку не варто сподіватися. Це питання стосується й полонених, наших моряків та багатьох інших», – резюмувала Юлія Кириченко.

Сьогодні в Москві відбулася прес-конференція колишнього президента України Віктора Януковича щодо вироку суду.

Нагадаємо, Оболонський районний суд Києва 24 січня визнав екс-президента Віктора Януковича винним у державній зраді й заочно засудив його до 13 років позбавлення волі (з моменту затримання).

Реакція соцмереж на вирок суду – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: