Януковича заочно засудили до 13 років в'язниці: реакція соцмереж

Читать на русском

Екс-президента Віктора Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі за державну зраду.
Слово і Діло

Оболонський районний суд Києва 24 січня визнав екс-президента Віктора Януковича винним у державній зраді й заочно засудив його до 13 років позбавлення волі (з моменту затримання).

Водночас суд виправдав Януковича за статтею «Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», оскільки слідство не довело, що він намагався змінити державні кордони з метою порушення суверенітету країни.

Як на вирок Януковичу відреагували в соціальних мережах, зібрало «Слово і Діло».

«Так, Янукович не сяде до української в'язниці, Путін його не видасть. Але цю точку потрібно було поставити, й вона поставлена. Можна сказати, що президент-утікач, який зрадив батьківщину, засуджений до вищої міри покарання – довічного перебування в Російській Федерації», – написав Роман Шрайк.

«П'ять років витратити на слідство та суд за абсолютно очевидними діями Януковича – це вирок, перш за все, правоохоронній та судовій системам в їхньому нинішньому стані. Якщо знадобилося так багато часу, щоб лише в першій інстанції отримати рішення щодо того, що Янукович робив буквально в прямому ефірі, то скільки ж знадобиться років, щоб засудити його й соратників за не такі очевидні злочини? Десять років? П'ятнадцять? Це точно не можна назвати розумними термінами для прокуратури та суду», – вважає Дмитро Литвин.

«Цей вирок, на мою думку, не забезпечує ані громадської компенсації, ані юридичної. Чому тут немає юридичної сатисфакції, мої колеги-юристи здебільшого знають, але більшість людей цікавить, перш за все, соціальна компенсація, тобто відчуття, що справедливість відбулася. Наведу паралель. Ви стрибаєте через прірву – ширина 3 метри. Ви не зможете пишатися, що стрибнули на 2,8, тому що вас уже ніхто й ніколи не побачить. Значення має лише одне – коли ви цю прірву перестрибнули. І в мене відчуття, що сьогодні цього зробити не вдалося», – написав Руслан Сидорович.

«Тепер зрозуміло, що Янукович – фантастичний жлоб! Вивезти стільки бабла – мільярди доларів – і не проплатити через посередників послугу «прокурори захворіли» ... це ж яким жаднюгою треба бути», – написав Сергій Наумович.

«На превеликий жаль, українське законодавство надає йому величезні можливості отримати рішення ЄСПЛ на свою користь, тому що всі ті зміни про заочний процесі писалися/редагувалися політиками для отримання короткочасної саме політичної вигоди, а не юристами-фахівцями», – написав Дмитро Український.

Нагадаємо, захист Віктора Януковича подасть апеляцію на рішення суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: