Епіфаній назвав РПЦ в Україні останнім форпостом Путіна

Читать на русском
Митрополит Епіфаній вважає, що війна на Донбасі завершиться після завершення переходу громад до ПЦУ

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній назвав Російську православну церкву останнім форпостом президента РФ Володимира Путіна в Україні.

Про це повідомляє Слово і Діло з посиланням на інтерв'ю «Радіо Свобода».

Він пояснив, що церква проникає глибоко в душі православних українців.

«Є багато тих, які зараз практично розуміють, але й до кінця не розуміють, що насправді відбулося. Вони переконані, що те, що відбулося, то це відбулося в неканонічний спосіб, що Вселенський патріарх зробив це неправильно, він не мав права і так далі», - зазнчив Епіфаній.

Він наголосив, що спочатку українці чекали, що Константинополь надасть автокефалію, а тепер чекають на визнання іншими православними церквами.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Тобто РПЦ має великий вплив. І ми віримо в те, що коли ми об’єднаємося, всі православні українці в єдиній помісній православній церкві, завершиться війна на Донбасі і Крим буде повернуто Україні. Тому що Путін втратить тут, в Україні, ту підтримку, яку він мав до цього часу. Бо якщо би він не мав цієї підтримки, то не було б війни на Донбасі», - сказав Епіфаній.

Водночас він зазначив, що підтримка наразі існує.

«І тому ми поступово будемо утверджуватися вже як єдина церква, визнана, канонічна в Україні. І поступово Росія втрачатиме цей вплив саме через душі православних українців тут», - додав предстоятель ПЦУ.

Додамо, Міністерство юстиції України офіційно зареєструвало Київську митрополію Української православної церкви як релігійну організацію.

Як повідомлялось, близько 200 релігійних громад направили запит на перереєстрацію у зв'язку з переходом з УПЦ МП в ПЦУ.

Нагадаємо, напередодні набув чинності закон про релігійні громади, який визначає процедуру переходу громади в іншу церкву.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: