Чого чекати пенсіонерам та на скільки зростуть виплати в 2019 році?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

У передвиборчий рік в Україні заплановане підвищення пенсійних виплат. Так, уже з 1 січня надбавку до пенсій отримали колишні військові. Тим часом прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що середня пенсія в країні в 2019 році зросте на 900 гривень. Своєю чергою в Мінсоцполітики також роблять підрахунки. «Якщо інфляція цього року буде 12%, як прогнозується, то в розрахунок береться 6%. Фонд оплати праці зріс за вісім місяців на 25%, тобто в розрахунок беремо 12,5%. У сумі це 18,5%. Це означає, що зростання пенсій відбудеться в межах 20% від розмірів пенсій, які є зараз», – зазначає міністр соціальної політики Андрій Рева. До слова, минулого року міністр пообіцяв, що з 2019 року в повному обсязі запрацює механізм автоматичного перерахунку пенсій.

Заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта звернув увагу, що часто апелюють до того, що пенсійна система в Україні проблемна, взагалі зламана й довгостроково не збалансована.

Варто розуміти, що в цій пенсійній системі сидить не лише загальна пенсійна система, яка, може, й не зламана, тому що дефіцит її не такий уже й великий, але сидять дуже великі зобов’язання, які з різних причин понакидали на різні категорії, зазначив він.

«Прив’язка зарплата до мінімальної пенсії не є частиною солідарної системи. Люди за це не заплатили. Якщо вони не сплачували внески, то вони, можливо, й мінімальної пенсії собі не напрацювали, але держава всім її встановлює. Відповідно, різницю між тим, що людина не сплатила, й цією мінімальною пенсією доплачує держбюджет», – підкреслив Кухта.

Тому проблема не лише в ПФ, а й у зобов’язаннях, які накладені на держбюджет, адже вони дуже великі, уточнив він.

«Виходить, якщо від 160 мільярдів гривень мінусуємо 30, то отримаємо 130 мільярдів гривень, близько 4-4,5% від ВВП. Тобто це дуже великі суми», – додав економіст.

За його словами, цього року дійсно запланована індексація пенсій за новою формулою, яка закладена до нового закону.

«Індексація буде на рівні 17,5%. Це 50% від минулорічної інфляції, яка була на рівні 9,8%, тобто майже 10%, середня зарплата зросла на 24-25%. Тобто 5% плюс 12,5%, отримуємо 17,5%. На це індексуються всі пенсії», – пояснив він.

Запуск другого рівня накопичувальної системи мав відбутися з 1 січня, але його призупинили, й тут слід розрізняти певні моменти, акцентував експерт.

«Це ж не добровільні накопичення, це не можливість накопичувати. Можливість накопичувати й так є. Є депозити, облігації. Так, інструменти розвинені слабко, але вони є. Йдеться про обов’язкові накопичення. Коли в людини в обов’язковому порядку забирається частина коштів та перекидається в ті ж держоблігації, наприклад. Ця система поки не запроваджується», – наголосив він.

Можуть декларувати щорічно її запровадження, але питання в тому, хто за це заплатить. У людей із зарплати забиратимуть кошти?

«Яке джерело за це заплатить? Додаткове податкове навантаження на бізнес? На людей? Куди гроші вкладуть? З огляду на те, що фінансові ринки розвинені погано. Слід на рівні законодавства це реформувати. Тобто є цілий пакет, який досі в парламенті лежить. Він має регулювати роботу фінансових ринків, що запускає нові фінансові інструменти. Можливо, лише після цього буде зрозуміло, куди ці кошти вкладати. В цій ситуації робити обов’язковими відрахування неможливо, результату не буде», – уточнив фахівець.

Загалом, затримок виплат та збоїв бути не має. Все залежить від економіки, але якщо не буде дефолту, розірвання після виборів, наприклад, угоди з МВФ чи НБУ не почне друкувати кошти, після чого буде шалена інфляція, а економіка полетить шкереберть, то виплати мають бути стабільними, додав він.

«Тобто, якщо не буде шоків, а зараз найбільші ризики політичні, й економіка розвиватиметься нормально, то виплатам пенсій нічого не загрожує. Пенсійний фонд і Мінфін цілком здатні зібрати необхідні доходи та виплатити пенсії», – резюмував Павло Кухта.

Нагадаємо, 17 квітня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева запевнив, що в найближчі 10 років пенсійний вік українців не підвищуватимуть.

Інтерв’ю міністра соцполітики «Слову і Ділу» доступне за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: