Вибори-2019: чому зараз не дають відкріпних талонів та як перевірити, чи є ви у списку виборців

Читать на русском
Щоб мати змогу проголосувати не на своїй виборчій дільниці, потрібно зареєструватися на тимчасовому місці голосування. Зараз процедура займає 6 хвилин, а в березні можуть бути черги.
Слово і Діло

Якщо раніше для того, щоб проголосувати не за місцем прописки, потрібно було брати відкріпний талон, то тепер процедура змінилася. До того ж тепер кожен українець може подивитись онлайн, чи є він у списку виборців і навіть дізнатися, скільки взагалі в країні є виборців. Ці та інші навколовиборчі питання обговорили ведучі каналу UMN Роман Скрипін та Данило Яневський із координаторкою громадської мережі «Опора» Ольгою Айвазовською.

Як мають голосувати ті, хто на день виборів не зможе прийти на свою виборчу дільницю? Що таке тимчасове місце реєстрації? Чи знає держава, скільки в Україні є виборців, як перевірити свої дані в онлайн-кабінеті виборців, як голосувати українцям, що виїхали за кордон, яка група виборців є найбільш ризикованою з юридичної точки зору? Всі ці питання обговорювалися з експертом під час ефіру.

#ВИБОРИ2019: КОЕЛЬЙО VS ПОДЕРВ'ЯНСЬКИЙ. TO BE CONTINUEDUMN

Ольга Айвазовська розповіла, скільки кандидатів у президенти не отримали реєстрацію та чому. Також вона нагадала, що в 2014 році останні соціологічні опитування щодо президентських виборів не зійшлися з їх результатами.

«Багато хто стверджує, що непередбачуваність – це демократія. Як на мене, це несерйозність суспільства у ставленні до виборів», – зазначила вона.

Щодо закидів, буцімто офіційно невідомо, скільки виборців є в Україні, то Айвазовська повідомила про електронний Реєстр виборців.

«Насправді, ми досить прогресивні, принаймні серед країн пострадянського простору. В нас є електронний Реєстр виборців. Це електронна база даних. Вона оновлюється щомісячно. І кожен охочий може побачити, скільки виборців зареєстровано на сьогодні», – сказала Айвазовська.

За її словами, процедура отримання тимчасового місця голосування наразі триває 6-7 хвилин. Але в березні можуть з’явитися черги, тому краще не відкладати цю справу на останній момент.

«Протягом січня вже 6 тисяч громадян звернулися до Реєстру виборців, щоб тимчасово змінити місце голосування», – сказала вона.

На думку Айвазовської, найбільш ризикована група виборців – це ті, хто виїхав за кордон і юридично ніде не зареєструвався: «Прикордонники цього тижня оприлюднили цифру – 4 мільони».

Раніше ми писали, як голосувати переселенцям, українцям за кордоном та виборцям без реєстрації.

Також ми повідомляли, наскільки прогнози соціологів збігалися з результатами президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: