Встановлення лічильників: що насправді відбулося та чи буде це безкоштовно

Читать на русском
Тетяна Бойкоексперт групи РПР з питань енергоефективності

Більша частина коштів іде не на сам лічильник, а на його встановлення. Це доволі дорога процедура. Для того, щоб встановити лічильник у квартирі, потрібно робити відключення, потім, щоб увімкнути, потрібно ходити до всіх квартир. Фахівці мають виїжджати кілька разів, це все час.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт «Реанімаційного пакета реформ» із питань енергозбереження Тетяна Бойко, оцінюючи рішення уряду зобов’язати «Нафтогаз» встановлювати лічильники безкоштовно.

«Ще в 2010-2011 роках кошти на встановлення лічильників закладалися в інвестиційні програми облгазів. Закладали кошти багато років поспіль. Деякі облгази, наприклад «Херсонгаз», виконали свою інвестпрограму, всім поставили лічильники, все встигли. Зараз питання в обслуговуванні», – зазначила Бойко.

Проте більшість облгазів, оскільки це їм було невигідно, ще й змінювалася ситуація на ринку, чинили інакше, додала вона.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

«До того ж гроші, які були на період 2011 року, – це зовсім інші гроші на період 2016 року. Курс долара зріс, зросла зарплата, зросла вартість лічильників, вартість робіт. Зменшився відсоток, коли зросла ціна на газ, зменшилася ціна за розподіл, яку отримують газорозподільчі організації. В підсумку було заявлено, що коштів на лічильники немає», – підкреслила фахівець.

У 2015 році НКРЕКП ухвалила рішення про встановлення будинкових лічильників, нагадала вона.

На її думку, це було невдале рішення, оскільки технічно вони дають неправильні показники й не стимулюють людей заощаджувати. Закон про ринок природного газу 2017 року чітко вказав, що ці прилади обліку мають бути індивідуальними.

«Але облгази вже витратили кошти, НКРЕКП не стежила, куди витратили кошти. Коштів у підсумку знову немає. Далі уряд мав ухвалити постанову ще в 2017 році про порядок компенсації тим співвласникам, які самостійно встановили лічильник за власні кошти. Однак постанову не ухвалили», – уточнила Бойко.

Наголошувалося, що облгази мають встановити лічильники, але кошти просто розкрали, акцентувала вона.

«Саме про це зараз говорить «Нафтогаз»: потрібні кошти й ми встановимо лічильники. Кожному потрібно мати джерело. В облгазів це була інвестиційна програма. Облгази говорили, що цих коштів вистачить на будинкові, але вийшло так, що й на будинкові не вистачило. Ніхто нікого тоді не штрафував, ніхто не боявся, регулятор багато років узагалі не збирав інформацію, куди пішли кошти», – пояснила експерт.

Такою ситуація була кілька років, усі знали, що постанова за нормативами ухвалена з порушенням процедури. Тому облгазам дешевше виграти суд, ніж думати про облік, наголосила вона.

На її переконання, уряд винен у тому, що також протягом багатьох років не реагував на цю ситуацію. Зараз ухвалили політичне рішення щодо встановлення безкоштовних лічильників.

Не буде нічого безкоштовно. Коболєва змусять віддати премію на встановлення лічильників? Чи як? Тому «Нафтогаз» зайняв правильну позицію. Які підстави в «Нафтогазу» купувати ці лічильники й за що? Якщо у фінплані передбачать, що НАК має забрати ці кошти, наприклад, із програми збільшення видобутку газу й скерувати на лічильники, то вона зможе закупити лічильники.

Проте потрібні кошти ще й не встановлення, а це роблять спеціалізовані організації. Вони зможуть це зробити, якщо будуть постачальниками, констатувала фахівець.

«До того ж вони не мають прямого контакту з людьми, як облгази, наприклад. Хто це має робити? Облгази мають фахівців», – додала вона.

За її словами, механізм, запропонований урядом, виглядає нереалістично.

«Уряд мав би виконати свої зобов’язання – ухвалити порядок компенсації, щоб облгази компенсували за рахунок плати на розподіл. Так говорить закон про комерційний облік природного газу. Це більш реалістично, ніж із НАК. Є й інші способи – співфінансування, наприклад. Люди купують лічильники за власний рахунок, а облгази встановлюють. Були такі пілотні проекти в Луцьку. Тим більше, коли люди ставлять разом, вартість робіт нижча», – пояснила експерт.

Можливий варіант із пільговим кредитуванням, щоб поширити пільгові кредити на встановлення лічильників, уточнила вона.

«Проте нічого такого не розглядали. Таке враження, що уряд сидів, чекав багато років, а зараз раптом згадав, адже президент сказав вирішити це питання. Ось уряд і ухвалив рішення, але воно радше фантастичне», – резюмувала Тетяна Бойко.

Нагадаємо, уряд України на засіданні в середу, 30 січня, вирішив повернути газову норму 3,3 кубометра на людину для споживачів без лічильників.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: