Чи є ризик нападу РФ та звідки чекати удару?

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт
Володимир Золотарьовполітолог

Напад Росії з великою ймовірністю буде. Питання лише в часі, коли саме це може статися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт, історик Ігор Лосєв, оцінюючи заяву командувача ООС про те, що РФ готує напад на Україну.

«Від самого початку потрібно було готуватися до російського наступу, але в нас життєдіяльність країни не була переведена на воєнні рейки, не була створена система управління країною у воєнний час, а саме не була створена ставка верховного головнокомандувача, не оголосили воєнний стан на всій території країни, адже ми не знаємо, де саме можуть завдати цього удару», – зазначив Лосєв.

Він не виключив, що удару можуть завдати з території Білорусі, а це Волинська, Рівненська, Житомирська й, можливо, Київська області.

На його переконання, удар з боку РФ можливий як на суходолі, так і з моря.

«Не виключено, що удар може бути комбінованим, грубо кажучи, задіяні всі три стихії – повітря, море, суходіл», – уточнив експерт.

За його словами, незважаючи на тривалість війни, ресурси РФ має.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити деескалацію конфлікту з РосієюСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Буде важко, але шанси відбитись є. Проте їх потрібно зуміти використати. У війну не можна грати. А в нас, здається, відбувається саме так. Немає усвідомлення в парламентських діячів, наскільки це серйозна загроза для України. Потрібно діяти відповідно до умов війни. У нас є закон про воєнний стан, але потрібен ще закон про стан облоги – це найвищий рівень небезпеки», – пояснив Лосєв.

Політолог Володимир Золотарьов також зазначив, що ризик вторгнення РФ існує постійно, оскільки Путін таким чином вирішує свої внутрішні проблеми й отримує підтримку.

«Зараз головним об'єктом агресивної політики РФ є Україна. Якщо раніше була Грузія, то наразі головного удару зазнає Україну. Звичайно, масштабне вторгнення навряд чи відбудеться найближчим часом. Хоча Першу світову війну також ніхто не міг передбачити, ніхто не думав, що вона буде такою масштабною, розраховували, що вона завершиться до нового року. Але війна тривала майже п'ять років і завдала величезних руйнувань. У цьому питанні передбачати щось дуже складно», – підкреслив він.

На його думку, є загроза для Чорного моря, оскільки вже є Крим, база. Звсіно, РФ намагатиметься продовжувати агресивну політику, але поки в млявому стані.

Додамо, ще будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко заявив, що забезпечить деескалацію конфлікту з Росією з огляду на принципи територіальної цілісності та з урахуванням європейського вибору України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: