Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ігор Лапін

Читать на русском
Нардеп Ігор Лапін підтримує легалізацію зброї для українців й проти особливого статусу Донбасу.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ігор Лапін (фракція «Народного фронту»).

Лапін пройшов до парламенту на позачергових виборах у листопаді 2014 року за виборчим округом №22 (Волинська область). За час своєї каденції він дав 27 обіцянок, 12 з яких виконав (44%), а 6 – провалив.

У січні 2015 року Лапін заявив, що проголосує за відставку генерального прокурора Віталія Яреми, якщо на його місце буде запропонована інша кандидатура. В лютому президент України Петро Порошенко запропонував призначити на його посаду Віктора Шокіна. Парламент звільнив Ярему, але Лапін участь у голосуванні не брав і провалив обіцянку.

Наприкінці 2016 року народний депутат пообіцяв не голосувати за державний бюджет, якщо він буде незбалансований у разі неухвалення закону про спеціальну конфіскацію. За словами Лапіна, уряд має показати альтернативне джерело надходження грошей (10 мільярдів гривень). Верховна Рада не змогла включити до порядку денного законопроект про спецконфіскацію, ухвалений він не був. При цьому Лапін усе одно підтримав бюджет на 2017 рік – обіцянка провалена.

Лапін також не виконав обіцянку голосувати за будь-які подання на зняття недоторканності з народних депутатів. Певний час все йшло добре, депутат проголосував за позбавлення недоторканності Євгена Бакуліна, Надії Савченко, Сергія Дунаєва та Олександра Вілкула, але проігнорував голосування щодо Дмитра Колєснікова.

Як і обіцяв, депутат підтримав розірвання договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Росією.

Минулого року Лапін заявив, що не голосуватиме за продовження дії закону про особливий статус Донбасу. «Цей законопроект мав би право на життя, якби виконувалися попередні, в тому числі Мінські угоди. На моє особисте переконання, цей законопроект ні до чого не зобов'язує Україну, тому що він апріорі є «мертвонародженим». Ще раз наголошую на цьому: позиція не «Народного фронту», а Ігоря Лапіна, який не голосував попередні рази, немає тих аргументів, які могли б мене переконати», – сказав парламентар. На голосуванні він був відсутній, дотримавши свого слова.

У процесі виконання в Лапіна залишаються ще дев'ять обіцянок. Ще в 2017 році він пообіцяв, що підтримає законодавче врегулювання права українців на вільне володіння зброєю. Депутат виступив ініціатором законопроекту «Про внесення змін до статті 36 Кримінального кодексу України щодо визначення необхідної оборони». Але ані його ініціативу, ані інші проекти законів на розгляд Ради не виносили.

Крім того, Лапін обіцяв підтримати законопроект (якщо такий внесуть до парламенту) про проходження депутатами психіатричної та наркологічної експертизи. У листопаді 2016 Раді був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» щодо розширення сфери застосування спеціальних перевірок», яким пропонується зобов'язати чиновників щорічно звітувати про стан свого психічного здоров'я. Документ поки чекає на розгляд.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: