Політики обіцяють зниження цін на газ: що буде з тарифами в 2019 році

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Безумовно, важливо чим завершиться виборча кампанія, якими будуть результати. Вже зараз ми бачимо багато популістських гасел.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи тарифну політику.

«Уже зараз ми бачимо багато популістських гасел, на кшталт знизити ціну в чотири рази, менше чи більше. Це недобросовісна боротьба за виборців. Якщо навіть припустити, що хтось з обіцяльників обійме високу державну посаду, то реалії змусять ухвалювати інші рішення», – зазначив Гончар.

Тому вибір між двома поганими сценаріями, додав він.

Експерт нагадав, що ми пройшли через це восени 2018 року, коли можна було не підвищувати тарифи на газ, але тоді країна була б на межі фінансової катастрофи й долар був би не 28 гривень.

«Якщо хтось, хто зараз обіцяє таке зниження цін, потрапить на вищу державну посаду, то зіштовхнеться з такою ж дилемою – зберегти тарифи чи знизити й наразитися на фінансовий колапс», – підкреслив він.

Імовірно, ставки будуть зроблені на те, щоб отримати транш МВФ, тим більше, що на 2019-2020 роки припадає пік виплат за запозиченнями, уточнив фахівець.

«Відповідно, можна погратися в популізм про зниження тарифів, хоча це прояв недобросовісної конкуренції й потім доведеться зіштовхнутися з жорстокими реаліями», – пояснив він.

За його словами, що у виборчий рік ніхто не зацікавлений у підвищенні тарифів. Це буде предметом переговорів з МВФ, щоб не було різкого підвищення.

«Під впливом Вашингтона МВФ може ухвалити більш м’яке рішення. Тому що ми розуміємо, теза про підвищення тарифів у жодній країні не викликає ентузіазму виборців, не лише в Україні. Зважаючи на агресію РФ, хвилю популізму, можна розраховувати на деякі пом’якшувальні підходи. Проте якщо буде питання про пом’якшення тарифних умов, то жодних пом’якшень щодо, наприклад, антикорупційних питань не буде», – резюмував Михайло Гончар.

Відзначимо, Юлія Тимошенко запевнила, що після обрання її президентом України ціна на газ для населення буде мінімум удвічі меншою, ніж сьогодні.

Також кандидат у президенти Сергій Каплін обіцяє знизити ціни в чотири рази.

Своєю чергою президент Петро Порошенко розкритикував такі популістські обіцянки.

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: