Януковича можуть визнати винним у держзраді. Чому це ще не кінець?

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні
Павло Диканьадвокат Небесної сотні

Юридичного в цьому процесі дуже мало, це вже політичне шоу. На жаль, цей процес не має нічого спільного з кримінальним, тому що до цього доклалися не стільки адвокати Януковича, скільки сам суд та обвинувачення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів адвокат сімей Небесної Сотні Віталій Титич, оцінюючи оголошення вироку в справі про держзраду, згідно з яким суд може визнати Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.

«Річ у тім, що це не остаточна крапка. Адвокати Януковича, однозначно, подаватимуть апеляцію, тому що основною метою захисту є утримання майданчика для цього політичного шоу, а не суду як такого. Вони ходитимуть до судових інстанцій і влаштують вакханалію, яку ми вже бачили. Очевидно, що вони разом із судом напродукували купу підстав для звернення до Європейського суду з прав людини щодо порушення прав клієнта, тому вони це розвиватимуть. Тому «Show must go on», – зазначив Титич.

Не варто зважати на звіти Луценка ані в цій справі, ані в справах Майдану, додав він.

«Звіти керівництва ГПУ нічого не варті. Те, що відбувалося в справі Януковича, якраз дуже заважає розслідуванням», – уточнив адвокат.

У справах Майдану триває співпраця з Горбатюком і поки це чи не єдина справа, в якій наперекір попередньому керівництву ГПУ та чинному все більш-менш нормально і є сподіання, підкреслив він.

Своєю чергою адвокат сімей Небесної Сотні Павло Дикань звернув увагу, що було намагання процес над Януковичем із розряду заочного розслідування перевести в звичайне.

За його словами, йдеться про заяву, що Януковича не попередили за 3 дні – порушення прав, при тому, що він жодного разу не з’явився, не виявлено доказу того, що він хворіє, й усе лишилося на словах.

«Однак, користуючись недолугістю нашого законодавства, сторона захисту намагається ще більше розхитати, щоб було взагалі не зрозуміло, якою частиною Кодексу потрібно керуватися в цьому заочному процесі», – пояснив він.

З іншого боку, на його думку, заочний вирок краще, ніж нічого. Вирок залишиться, а потім ситуація може змінитися.

«Це все одно добре, якщо вирок буде проголошений остаточно. Хоча слід розуміти, що вирок оскаржуватиметься. Тому високий ризик того, що дійде до ЄСПЛ, а позиція Європейського суду наразі незрозуміла. Зважаючи на те, що наше законодавство дуже погано прописане, на це можуть звернути увагу. Тому плюс, що вирок є, але мінус у тому, що законодавець не врегулював за тривалий час норми належним чином», – резюмував Павло Дикань.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців.

За даними «Слова і Діла», два роки тому президент Петро Порошенко пообіцяв, що Віктора Януковича судитимуть заочно.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: