Зміна влади в РФ: масові протести росіян чи переворот?

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Бунт – це найбільш неймовірний варіант. На жаль, для громадян РФ режим створив настільки керовану ситуацію, що будь-який протест, якщо говорити про європейську частину РФ, буде придушений.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи заяву Рефата Чубарова про те, що Путін може втратити владу в країні в результаті перевороту своїх близьких соратників і бізнесменів або через масові протести росіян.

«Є специфіка регіонів із перевагою мусульманського населення. Там ситуація трохи інша. У цих регіонах народ більш організований і здатний до зосереджених та усвідомлених дій. Приклад – Інгушетія. Протести там були придушені, але вони не ліквідовані повністю. Саме мусульманські райони становлять зараз загрозу для кремлівського режиму», – зазначив Грабський.

На його думку, говорити про переворот у центральній РФ на сьогодні взагалі не доводиться. Запас міцності кремлівський режим має, він дозволяє втримати ситуацію під контролем.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Також ми бачимо, що створена Росгвардія, яка може бути перекинута в район якихось несанкціонованих виступів, додав він.

Щодо перевороту, то якби існували якісь серйозні й впливові угруповання всередині режиму, то ймовірність того, що Путін міг би був усунутий силовим шляхом, була б, уточнив експерт.

«Однак за десятиліття в РФ склалася система кругової поруки. Те угруповання, яке перебуває при владі, зав'язане на великих грошах, на крові. Всі розуміють, що якщо з цієї системи видалити хоча б один елемент (умовно цей елемент називається Путін), то вся система розвалиться. Вони, як звичайна банда злодіїв, триматимуться один за одного», – пояснив він.

У Кремлі розуміють, що вижити вони можуть лише разом, без якоїсь серйозної зміни структури влади, підкреслив фахівець.

На його думку, можуть бути косметичні зміни всередині структури, але без глобальних змін. Навіть ліберальні представники говорять про єдність РФ.

«Серйозних змін внутрішньополітичної ситуації не передбачається. Путін може захворіти, померти, але суть влади від цього найближчим часом не зміниться», – резюмував Сергій Грабський.

Нагадаємо, 26 листопада народні депутати підтримали указ президента Петра Порошенка про запровадження воєнного стану в Україні.

Як повідомлялося, воєнний стан запровадили в 10 областях, де Росія може завдати удару. «Слово і Діло» аналізувало практику запровадження воєнного стану в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: