Підсумки перемовин із «Газпромом»: транзит газу до Європи триватиме, росіянам доведеться домовлятися

Читать на русском
Росіяни не встигнуть запустити Північний потік до завершення дії старого контракту. Зараз вони тягнуть час до завершення президентських виборів в Україні.
Dengi.ua

У Брюсселі завершився етап перемовин про укладання нового контракту між Україною та РФ щодо транспортування газу до ЄС. Результату поки немає, але українська сторона наголошує на значній підтримці з боку ЄС. Ідеться не лише про вартість транзиту, а й про енергетичну безпеку. Як вберегтися від натиску «Газпрому» та захистити національні інтереси? В чому сильна сторона України? І хто головний союзник? Про це говорили на каналі UMN ведучий Роман Скрипін та гість студії, член Економічного дискусійного клубу Геннадій Рябцев.

За словами експерта, залежність від російського газу як України, так і Європи поки залишається суттєвою, тому сказати, що газпромівці поїхали на перемовини дуже стурбованими, не можна. Зрештою, жодних суттєвих домовленостей досягти не вдалося. Але простежувалася певна єдність української та європейської сторін.

«Заява європейської комісії щодо того, що майбутній контракт має базуватися на європейських нормах, співпадає з аналогічною заявою української сторони. І це все», – зауважив Рябцев.

Скільки Україна імпортувала та спожила газу в 2014-2018 рокахСлово і Діло розбиралося, скільки за чотири роки Україна імпортувала, видобула й використала газу.

Насправді, від газу залежні не лише Європа та Україна, а й Росія, половина експортних надходжень якої складається з продажу корисних копалин, тому домовлятися мають усі. До того ж це гачок для Європи, оскільки вона не в змозі швидко відмовитися від більшої частини російських вуглеводнів. Україна цей гачок із болем висмикнула, однак залежна від транзиту газу.

«На мою думку, перебільшений вплив збереження транзитних відносин саме від прямих контрактів із «Газпромом». Дуже вигідно і Росії, і Європі кивати на Україну, що вона погана й саме від нашої недоговороздатності всі проблеми», – вважає експерт.

Він пояснив, що відомий вислів Путіна про те, що «Україна тирить газ», який він промовив під час зустрічі з Меркель у 2008 році, не підтвердився. Адже спільне розслідування російської та української рахункових палат довело, що Україна жодного кубометру газу не відібрала без дозволу. Але теза про крадіжку газу в Європі досі не спростована.

В ексклюзивному коментарі UMN заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань євроінтеграції Наталія Бойко, яка була на перемовинах у Брюсселі, зазначила, що росіяни навіть не намагалися домовлятися.

Імпорт газу: скільки блакитного палива Україна закупила з 1991 рокуМинулого року Україна імпортувала 14,1 мільярда кубометрів газу з Європи й заплатила за це 3,2 млрд доларів.

«У нас було достатньо прогнозовано те, що росіяни будуть максимально тягнути час до президентських виборів в Україні. Ця риторика відчувалася ще під час першого етапу перемовин у Берліні. Вони чітко сказали: «Дуже добре, що ми тут зібралися, можливо, наступного разу зберемося в травні». Але є й позитивні емоції з точки зору наших перемовин із Брюсселем, адже ми виступали єдиним фронтом. Риторика була узгодженою й позиція чіткою: Україна рухається євроінтеграційним шляхом, це наш чіткий курс, тому Україна має регулюватись європейським правом», – зазначила вона.

За словами Бойко, навіть коли йдеться про внесення правок до газової директиви, Брюссель наполягає на тому, щоб її регулювання розширилося на «Північний потік». Очільник «Газпрому» Олексій Міллер приїхав на перемовини з чітким месиджем – давайте будемо спілкуватися про продовження старого контракту.

«Але контракт, який діяв на той час, зараз не відповідає нашому законодавству. За 5 років законодавство України розвинулося, максимально імплементований третій енергопакет. Шефчович сказав, що зараз старий контракт не відповідає ані нормам України, які вже зараз наближені до європейського права, ані нормам Європи», – пояснила заступниця міністра.

Вона додала, що з 1 січня 2020 року в Україні має розпочати роботу незалежний оператор, який буде сертифікований і готовий за європейськими правилами транзитувати газ із Росії до Європи. До цього часу росіяни не встигнуть збудувати «Північний потік», і їм доведеться домовлятися, щоб транспортувати газ до Європи. Тому що довше вони затягуватимуть переговори, то менше часу лишатиметься для досягнення спільних домовленостей.

Наскільки подорожчають газ, світло та опалення в найближчі чотири рокиЯкщо прогноз Мінекономрозвитку справдиться, то ціни на газ у 2018 році зростуть на 18 відсотків, що призведе до подорожчання світла й тепла. Ми вирішили з'ясувати, наскільки зростання тарифів за комуналку встигатиме за збільшенням мінімальної зарплати.

На думку Рябцева, якщо росіяни перекриють газ для Європи, то все залежатиме від того, скільки газу на той момент буде в газових сховищах України.

«Ми бачимо, що зараз запасу того газу, який був у січні 2009 року, в підземних сховищах немає. Це означає, що Росія може шантажувати Україну», – сказав він.

Обсяги газу в сховищах протягом 2013-2018 років змінювалися приблизно однаково й не перевищували 17 млрд куб. м газу. Цього року динаміка краща порівняно з минулорічною та позаминулорічною. Але в середині 2000-х років газу було набагато більше.

За словами експерта, в сховищах має бути не менш ніж 21 млрд куб. м газу для того, щоб наприкінці опалювального сезону можна було забезпечити тиск в трубі, який би дозволив розподілити газ усім споживачам України. Насамперед проблема зі східними регіонами.

Якщо буде припинений транзит, можливий реверс. Але тоді Україна буде змушена закуповувати газ на спотовому ринку, тобто спекулятивному. Якщо хтось побачить, що Україна потребує великі обсяги газу, то ціна підніметься.

Раніше ми писали, що Єврокомісія внесла пропозицію щодо транзиту газу.

Також ми підрахували, скільки блакитного палива Україна закупила з 1991 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: