У Конгресі США заборонили Трампу виходити з НАТО

Читать на русском
Конгрес не може формально заборонити Трампу вийти з блоку, однак може заблокувати фінансування цієї мети.

Палата представників Конгресу США у вівторок, 22 січня, схвалила законопроект, який забороняє президенту США Дональду Трампу використовувати державні кошти для виходу з Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомляє Reuters, передає «Слово і Діло».

Членство України в ЄС і НАТО. Без шансів?Вступити до НАТО Україні буде простіше, ніж до Євросоюзу, тому що в країні відбувається реформування сектора безпеки та оборони, вважає міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Законодавчу ініціативу підтримали обидві протиборчі партії. За проголосували 357 конгресменів, проти - 22. За інформацією на сайті Конгресу, документ був представлений в парламенті 17 січня. Вже 22 січня він був винесений на голосування.

Конгрес не може формально заборонити Трампу вийти з блоку, однак може заблокувати фінансування цієї мети. При цьому законопроект закликає членів НАТО витрачати обіцяні 2% ВВП на оборону.

Для того, щоб стати законом, документ має пройти голосування у Сенаті, а потім відправитися на підпис глави держави. Трамп може накласти на нього вето, яке Конгрес потім може подолати, якщо збере достатню кількість голосів.

Раніше Трамп неодноразово критикував НАТО і вимагав від союзників збільшити частку оборонних видатків. При цьому він не заявляв публічно про намір виходити з альянсу.

Також нагадаємо, що в США підрахували невиконані обіцянки Трампа.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: