Членство України в ЄС і НАТО. Без шансів?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Виглядає так, що в НАТО менше процедурних аспектів та вимог, а ЄС більш складний у бюрократичному плані. Однак так здається лише на перший погляд.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи перспективи членства України в НАТО та ЄС.

«Навряд чи в найближчі п’ять років ми маємо шанси на членство в НАТО чи ЄС. За таких темпів реформ, за тих підходів до реформ, які існують в Україні, перспективи членства виглядають доволі туманними», – зазначив Воля.

Щодо НАТО, то Альянс поки не зазнав того негативу розділення, яке проявляється зараз в ЄС, додав він.

«В ЄС спостерігаються процеси розділення, викристалізовуються дві різні осі. Одна франко-німецька, а інша представлена Польщею, Угорщиною, Італією та низкою інших країн. По суті, питання в тому, коли саме ці внутрішні суперечності в ЄС поєднуватимуться із суперечками між окремими європейськими державами та США? Коли цей політичний негатив почне позначатися на форматі НАТО?», – уточнив політолог.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що через 5 років Україна буде готова стати членом ЄвросоюзуСказано 18 серпня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, процес відбувається із запізненням, прямого ефекту немає, але це відкладений ефект, який обов’язково буде.

Крім того, зміни чекають і на окремі європейські держави, підкреслив він.

«Тому якою буде Європа, відносини між європейськими членами НАТО та США – питання. Але в кожному разі, навряд чи найближчим часом у ФРН, наприклад, чи у Франції з’явиться влада, яка скаже, що готова прийняти Україну», – акцентував експерт.

Ми знаємо, як рухалася справа із судовою реформою, Антикорупційним судом, наголосив він.

«Для Європи це незадовільна ситуація. Враження від того, як в Україні проводять реформи, також спрацьовують не на користь того, щоб говорити про прихильність лідерів низки держав ЄС до вступу України», – пояснив політолог.

«Крім того, ми не знаємо, як розвиватимуться відносини між окремими лідерами країн ЄС та РФ, якими будуть відносини між НАТО та РФ. Буде паритет чи загострення? Питання членства України в ЄС і НАТО є заручником багатьох процесів. Про стабільні контури світової політики говорити поки не доводиться, тому про однозначні перспективи членства говорити зарано», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, Олександр Турчинов 18 серпня 2014 року запевнив, що за 5 років Україна буде готова стати членом Євросоюзу.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: