Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Максим Курячий

Читать на русском
Максим Курячий виконав майже половину своїх обіцянок. Ще дев'ять зобов'язань йому потрібно встигнути реалізувати до осені.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Максим Курячий (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Курячий був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним виборчим округом №25 (Дніпропетровська область). За час своєї каденції він дав 36 обіцянок, з яких виконав 17 (47%), а 10 – провалив.

Не виконав Курячий обіцянку закласти до державного бюджету на 2018 рік збільшення допомоги при народженні дитини. Зараз в Україні встановлений єдиний розмір допомоги при народженні дитини – 41 тисяча 280 гривень, а депутат хотів внести поправки, що збільшує суму. «Щодо новонароджених: суми будуть проіндексовані на індекс інфляції в бюджеті 2018 року. Вони будуть збільшені, ми обов'язково опрацюємо це до другого читання й внесемо відповідну правку», – запевняв він. Однак коли в грудні 2017 року парламент ухвалював держбюджет, Курячий не запропонував відповідної правки.

Ще раніше депутат обіцяв домагатися, щоб в бюджеті на 2016 року передбачене фінансування ремонту внутрішньоквартальних доріг Дніпра. За його словами, це стосується житлових масивів Червоний Камінь, Парус, 12-й квартал і Фрунзенський. Але й цю обіцянку Курячий не виконав: включити фінансування до законопроекту він не запропонував.

У своїй передвиборчій програмі Курячий пообіцяв працювати заради повернення пільг «дітям війни» та чорнобильцям. У грудні 2014 року він підтримав законопроект, який передбачає скорочення або створення виборчого права на отримання низки пільг «дітям війни» (право на всі види безкоштовного проїзду в транспорті, пільги на оплату за ЖКП, безкоштовне забезпечення ліками). Ініціатив щодо повернення пільг «дітям війни» нардеп не реєстрував, а за законопроект «Про внесення змін до закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» – не голосував. Тож обидві обіцянки провалені.

При цьому передвиборчу обіцянку домагатися повернення пільг афганцям Курячий виконав: він проголосував за законопроект «Про внесення зміни до статті 15 закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання членам сімей загиблих пільг без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї», який повертає низку пільг сім'ям загиблих афганців.

Також депутат виконав обіцянку зареєструвати законопроект про внесення змін до податкового законодавства щодо механізму оцінки нерухомості. У вересні минулого року він вніс до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України», що передбачає спрощення процедури продажу нерухомості шляхом скасування положень, що стосуються проведення оцінки для оподаткування операцій із продажу об'єктів нерухомого майна.

Як і обіцяв, депутат восени минулого року підтримав кандидатури на посади членів Центральної виборчої комісії як від провладних, так і від опозиційних фракцій.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще дев'ять обіцянок. Зокрема, підтримати законопроект про зняття недоторканності з депутатів. У жовтні Рада скерувала до Конституційного суду України два альтернативних законопроекти – запропонований депутатами і внесений президентом. Курячий підтримав обидва проекти постанов.

Крім того, Курячий запевняв, що не голосуватиме за зняття мораторію на експорт лісу-кругляка. У лютому 2017 року в парламенті був зареєстрований законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань економічної політики», який пропонує виключити із законодавства норму про мораторій на експорт необроблених лісо- та пиломатеріалів. Але він досі перебуває на розгляді в комітеті.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: