ЗВТ з Ізраїлем: в чому вигода для України

Читать на русском
Василь Юрчишин

З огляду на стратегічні, геополітичні, економічні інтереси України в Ізраїлі, це дуже важливий крок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, оцінюючи підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Ізраїлем.

«ЗВТ з Ізраїлем потрібно розглядати в ширшому контексті. Українська економіка може мати зиск від того, що наш режим буде ліберальнішим, відкритішим, що дозволить українській економіці реалізовувати свій потенціал. Поки це буде зосереджено в більш вузькій ніші – метали, аграрна продукція, але навіть це вже добре», – зазначив Юрчишин.

За його словами, важливіше те, що на такі лібералізовані відкриті економіки набагато оптимістичніше дивляться іноземні інвестори для розвитку бізнесу, пошуку та знаходження виробничих ніш, а на цій основі отримання додаткових вигод і прибутку.

«З огляду на те, що Україна має ЗВТ з ЄС, багато країн можуть розглядати її як проміжний етап для більш вільних виходів саме на європейські ринки», – додав він.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів заявив, що до кінця 2018 року буде підписано Угоду про зону вільної торгівлі з ІзраїлемСказано 31 жовтня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Експерт звернув увагу на дані Держстату, згідно з якими Україна має хороші показники за останні два роки. Якщо врахувати, що експорт IT-послуг в Україні також розширюється, а Ізраїль належить до технологічних країн, то тут може бути позитивне поле для співпраці.

Звісно, для початку потрібно навчитись отримувати хороші замовлення й виконувати їх, уточнив він.

«Перспективи є. Особливістю світової торгівлі якраз і є те, що починається з безпосередності вигод, конкурентних переваг, а потім реалізується потенціал відносних конкурентних переваг. Через якийсь час, якщо ми зможемо продемонструвати хороше виконання контрактів у технологічній сфері, можна розраховувати на більш активне розширення співпраці», – резюмував Василь Юрчишин.

За даними «Слова і Діла», Угода про ЗВТ з Ізраїлем не була підписана в терміни, обіцяні Кубівим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: