Норми споживання газу: що не так та яка альтернатива

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Олександр Гудимаполітичний діяч

З боку «Нафтогазу» заява досить емоційна. Навряд чи в таких діях Міненерго є спроби нажитися за рахунок цього.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заяву «Нафтогазу» про те, що Міненерго завищує норми споживання газу для населення, в якого не встановлені лічильники.

«Звичайно, люди, які сплачують за лічильниками, як правило, сплачують менше, ніж споживачі, які сплачують за нормами. З цієї точки зору, норми дещо завищені. Однак річ у тім, що в багатоквартирних будинках, якщо немає індивідуальної системи опалення, за газ переважно сплачують небагато. Тобто платіжка за газ не найбільша в структурі платежів», – зазначив він.

З іншого боку, газові лічильники відносно недорогі, а процедура не така вже й складна, додав експерт.

«Навряд чи в цих діях Міненерго є якийсь елемент корупції. Незрозуміло, як міністерство може збагатитися на цьому. Факт у тому, що в нас і так були завищені норми, сплачували більше. Це відбувається і в теплі, і в газі. Якщо платити за нормою, це завжди більше, ніж за лічильником. Тому наразі це радше створює стимул для людей встановлювати лічильники», – констатував Дяченко.

Своєю чергою екс-міністр енергетики Олександр Гудима зазначив, що країна має відходити від газових норм узагалі й відмовитися від них.

«Це означає ділити людей на тих, які мають норми, й тих, які не мають. Люди мають бути рівними, а тим, хто є малозабезпеченим, держава має виплачувати реальні гроші. Так робиться в цивілізованому світі. Не хочеться рахувати норми, думати, що ти підігруєш облгазам Фірташа чи ще комусь», – підкреслив він.

«Можливо, вже за кілька років, враховуючи подвійні вибори, з’явиться якась інша динаміка. Потрібні нормальні відносини, де будуть ті, хто зможе заощаджувати без держави, а ті, хто не може, отримуватимуть реальні кошти на свою розрахункову картку, якою можна буде розрахуватися за газ. Це було б абсолютно нормально», – пояснив експерт.

Прогноз Мінекономіки: як зростуть тарифи до 2021 рокуОприлюднений прогноз зростання економіки України, зокрема прогнози щодо ситуації з тарифами. Якщо коротко, то до 2021 року все подорожчає.

Коли починають апелювати до того, що ми хочемо наблизитися до стандартів НАТО та ЄС, то чомусь забувають про комунальну сферу та економіку, уточнив він.

«Які норми в Німеччині на душу населення, в Нідерландах, у США? Там такого не може бути, адже є долар, євро та лічильник. А малозабезпечені чи мігранти за рахунок державних федеральних програм отримують допомогу не в кубічних метрах, а в реальних коштах», – констатував Гудима.

Як відомо, Міненерго пропонує на одну особу для домогосподарств з газовою плитою та централізованим гарячим водопостачанням на рівні 5,8 кубічного метра на період із квітня до вересня й на рівні 8,8 кубічного метра на період із жовтня до березня (було 3,3 кубічного метра круглий рік).

Як зростуть тарифи до 2021 року – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: