Стало відомо, як ПАРЄ позбавила українців місць у комітетах

Читать на русском
Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що, серед іншого, призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, який працює над зняттям санкцій з РФ.

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи змінило правила формування комітетів, що, серед іншого, призвело до позбавлення України місць у регламентному комітеті, який працює над зняттям санкцій з РФ.

Як пише «Слово і Діло», таке рішення ухвалили в понеділок, 21 січня, повідомляє зі Страсбурга кореспондент ЄП.

ПАРЄ пом'якшила санкції проти РФ. Чи є чого побоюватися?Регламентний комітет ПАРЄ пом'якшив санкції, які можуть поширюватися на делегації країн-учасниць, в тому числі на Росію. Поговорили про ситуацію з експертами.

За рішенням керівного органу ПАРЄ, в регламентному комітеті та комітеті з питань обрання суддів ЄСПЛ не може бути більше ніж два представники кожної з держав-членів.

Досі в згаданих комітетах не було такого обмеження; їх склад формувався за пропозиціями політичних груп. Завдяки цьому в регламентному комітеті було четверо українців – Володимир Ар’єв, Владислав Голуб, Юлія Льовочкіна та Сергій Кіраль (перший заступник голови комітету). Цей комітет мав особливу вагу, оскільки відповідав за розробку змін до регламенту, які мали зняти санкційний тиск з РФ і відкрити шлях до повернення росіян до Асамблеї.

Як розповів голова української делегації Володимир Ар’єв, у підсумку дискусії Бюро ПАРЄ «обнулило» перелік тих депутатів, країни яких перевищили нову квоту в два місця в комітеті.

«Було вирішено просто обнулити список, зараз у нас нуль місць у регламентному комітеті, групи мають висувати нових кандидатів», – пояснив він.

Також постраждали українські представники в комітеті з питань виборів суддів ЄСПЛ (4 депутати від України).

Варто зазначити, що через нові правила втратили місця в комітетах також представники низки інших держав.

Нагадаємо, в Страсбурзі в понеділок, 21 січня, розпочалася зимова сесія Парламентської асамблеї Ради Європи, яка триватиме до п'ятниці.

Також у ПАРЄ відбудуться термінові дебати щодо ситуації в Азовському морі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: