РФ не поверне Крим навіть через 15 років. Що буде з півостровом?

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

До того, що Крим може повторити долю країн Балтії в СРСР, уже апелювали неодноразово. По-перше, від української влади залежить, як ставити питання західним партнерам, по-друге, крім Криму, є ще питання кримськотатарського народу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, оцінюючи заяву екс-посла США Джона Гербста про те, що РФ не поверне Крим Україні навіть за 15 років.

Взагалі, такими прогнозами ми закладаємо доволі нестабільні події розвитку, хто б їх не висловлював, зазначила вона.

«Уже в самій РФ, наприклад, говорять, що повноцінне відновлення відносин РФ із великим Заходом, тобто повноцінне скасування санкцій, ліберальний шлях розвитку Росії, неможливе без вирішення кримського питання, без повернення Криму. Тому якщо ми говоримо, що Крим повернеться за багато років, ми маємо розуміти, що дуже довго відбуватиметься конфронтація. Отже, нічого не зміниться, а можливо, стане ще гірше», – підкреслила Тищенко.

Крім того, слід врахувати ще й питання кримськотатарського народу, яке становить лише 13% у загальному складі населення Криму, додала вона.

Путін про повернення Криму: «Ви що, з глузду з'їхали?»У соцмережах з'явився фільм Путін, в якому президент Російської Федерації крім іншого прокоментував можливість повернення Криму.

«Немає впевненості, що з огляду на фізичний, культурний, політичний тиск з боку РФ, народ має умовні 50 років. Ми бачимо наступ на всіх фронтах з боку Росії, тому питання ще складніше», – пояснила експерт.

Так, уже багато разів говорили й продовжують говорити про варіант обміну Крим на Донбас, але такий сценарій виключений, уточнила вона.

«Звичайно, можливі різні кулуарні домовленості, але будь-який президент, що висловить підтримку такого варіанту, навряд чи залишиться президентом», – констатувала Юлія Тищенко.

Військовий експерт Григорій Перепелиця підкреслив, що в Криму складна ситуація, оскільки там немає річок, джерел, а без води півострів просто загине як економічна структура, перш за все в аграрній сфері.

«Крим просто перетворюється на пустелю. Тому Росія й планувала захоплювати не лише Крим, а й Херсонську, Миколаївську та Одеську області, які живлять Крим усім необхідним – водою, електроенергією. Тому далі буде лише гірше», – пояснив він.

Крім того, ще додається переселення людей. Кримчани живуть за рахунок російської пенсії, відпочивальників та держслужби, бізнес там убили, зазначив фахівець.

«Росія переселятиме туди своє населення, адже корінним кримчанам вони не довіряють. Це сталінський метод переселення – заміна більш лояльним населенням. Цей процес триватиме», – уточнив він.

На його думку, не варто тішити себе ілюзіями, що Крим повернеться до складу України, адже такий сценарій малоймовірний.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Поки існує Росія, поки вона не розвалилась, а це невідомо коли станеться та чи станеться взагалі, в нас немає шансів повернути Крим», – резюмував Григорій Перепелиця.

Раніше в соціальних мережах з'явився фільм «Путін», в якому президент Російської Федерації, серед іншого, прокоментував можливість повернення Криму.

Президент України Петро Порошенко 30 вересня 2015 року заявив, що Крим у недалекому майбутньому буде українським.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: