Навіщо Путін готує указ про роздачу паспортів РФ жителям «ЛНР» та «ДНР»?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Поява такого указу може переслідувати кілька цілей. Перша – можливо, ним будуть надані додаткові повноваження та важелі впливу міграційним службам.

Таку думку у своєму блозі висловив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства, політичний експерт Віталій Кулик, передає «Слово і Діло».

По-друге, указ може бути суто декларативним політичним документом, який підкреслюватиме, що Путін занепокоєний долею російськомовного населення Донбасу, яке хотіло б отримати російські паспорти, він прагне захистити «громадян Росії, які проживають поза територією Росії», зазначив політолог.

На його думку, таке пояснення чітко лягає в канву ідеологічного дискурсу, який використовує Кремль щодо Донбасу.

Хай там як, але цей указ стане ще однією фіксацією непорушності позицій Москви: вона не збирається йти з Донбасу, не планує зменшувати там свою військову присутність.

Відповідно, всі розмови Москви про врегулювання ситуації – це не більш ніж гра на західну публіку, зокрема США та ЄС, додав він.

«Насправді Москва не збирається пом’якшувати або іншим чином переглядати свої позиції щодо окупованих українських територій і виводити війська з Донбасу. В такому разі наступним кроком після роздачі паспортів (паспортизації) жителям «ДНР» і «ЛНР» стане фактична «повзуча інтеграція», як це відбувалося в Абхазії та Південній Осетії – ці території не визнані ніким, крім РФ», – пояснив Кулик.

У ситуації з Донбасом навіть Москва його може не визнавати, але відбуватиметься встановлення горизонтальних, більш тісних відносин із регіонами РФ.Зокрема, це відкриє можливості для прикордонного режиму, для функціонування подвійної юрисдикції, й Росія визнаватиме громадян на окупованих територіях своїми, констатував він.

Проте самим мешканцям Донбасу це нічого не дасть. Для Росії це відчутно спростить внутрішні процедури, а для глядачів російських телеканалів засвідчить, що кремлівська влада піклується про жителів Донбасу, уточнив експерт.

Він звернув увагу, що протягом останнього часу в соціальних мережах з’являлося чимало публікацій про те, що Москва створює додаткові обмеження для вихідців із Донбасу та людей, які проживають на окупованих територіях – мовляв, Кремль «зливає» Донбас, Путін здав «Новоросію».

«Усі ці тренди порушуються російськими «зрадофілами», тим же Гіркіним та іншими, хто критикує Кремль за таку позицію. Тому цілком очевидною видається мотивація: цим указом російська влада прагне «вимити» цю риторику критиків Кремля й показати, що «Путін пам'ятає про кожного», – підкреслив експерт.

Насправді ж, як Росія зводила стіну навколо Донбасу, так і робитиме це надалі, наголосив він.

На його думку, в разі реінтеграції Донбасу це створить додаткові виклики національній безпеці України, оскільки ці люди стануть громадянами країни-агресора, а країна-агресор почне вимагати забезпечення їхніх прав. Крім того, наявність двох паспортів у людей поставить питання про зобов’язання цих людей перед українською державою в разі реінтеграції: служба в армії, сплата податків тощо.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв повернути ДонбасСказано 6 жовтня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Тому вкрай важливо переглянути українське законодавство про надання та позбавлення людей українського громадянства. Це має бути не сучасна практика (за народженням, за кров'ю чи ще чимось). Громадянство має надаватися після складання відповідних тестів. Тобто має бути реалізована «концепція відповідального громадянства». Але поки це стане нормою й буде підтримане суспільством, мине ще чимало часу», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, за інформацією «Інформаційного спротиву», Путін готує указ, згідно з яким жителі ОРДЛО, що мають паспорти «ДНР» і «ЛНР», зможуть отримати паспорт громадянина Російської Федерації.

Додамо, 6 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко пообіцяв повернути Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: