Україна відправить до Антарктиди велику експедицію

Читать на русском
У загін увійшли вчені різних спеціальностей, переважно, геологи, геофізики, метеорологи і біологи. Серед них буде чотири жінки.

Стартує 24-а українська антарктична експедиція на станцію Академік Вернадський. В Антарктиду відправиться найбільший загін українців за останні 18 років - 26 дослідників та інженерів.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється на сайті Національного антарктичного наукового центру в четвер, 17 січня.

«Ця, 24 експедиція, є особливою. Адже з різних причин в останні роки спостерігалися певні стагнаційні тенденції в антарктичних дослідженнях України. Ми утримували місце на карті, але не розвивалися. Зараз, після змін в Національному антарктичному науковому центрі, ми перейшли до стрімкого розвитку», - заявив заступник міністра освіти і науки Максим Стріха.

В сезонний загін увійшли вчені різних спеціальностей, переважно, геологи, геофізики, метеорологи і біологи. Також в експедицію відправляться чотири жінки.

Відзначається, що ряд експериментів будуть проводити не тільки на станції, але й на островах навколо неї. А деякі дослідження, перш за все антарктичної рослинності і ґрунтів, охоплять території від Вогняної Землі і субантарктичних островів до Південного полярного кола.

Українські вчені за допомогою спеціальних дронів і інноваційного програмного забезпечення будуватимуть 3-D моделі льодовиків. Також планується вести комплексне дослідження різноманітності бактерій і вірусів та вивчення механізму "цвітіння" води Південного океану.

У червні 2018 року повідомлялося, що українські полярники на станції Академік Вернадський відзначили середину зими Мідвінтер. Вчені провели "хрещення" новачків у крижаній воді і змагалися з десяти видів спорту.

Також повідомлялося, що українського полярника й біолога, учасника 23 української експедиції в Антарктиді Миколу Весельского евакуювали зі станції Академік Вернадський у лікарню в чилійському місті Пунта-Аренас через апендицит.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: