В Україні зменшилася кількість порушень свободи слова

Читать на русском
В Інституті масової інформації повідомили, що в 2017 році зафіксували 281 порушення, в 2016 році було 264 порушень.

У 2018 році в Україні зафіксували 235 випадків порушень свободи слова. Ця цифра менше, ніж за аналогічний період 2017 року - 281 порушення.

Про це свідчать дані щорічного дослідження Інституту масової інформації Барометр свободи слова, опубліковані в четвер, 17 січня, пише «Слово і Діло».

Свобода слова по-українськи: чим небезпечний журналістський страх?Останній інцидент з убивством в центрі Києва Павла Шеремета вкотре оголив нерв суспільної дискусії щодо ролі та значення професії журналіста в Україні. Внутрішні та зовнішні небезпеки й виклики, з якими стикаються журналісти, є ганебними реаліями, які можуть суттєво вплинути на розвиток громадянського суспільства

Для порівняння, в 2016 році було 264 порушення, в 2015 році - 310, у 2014 році - 995.

За даними дослідження, зростання кількості порушень, особливо фізичної агресії, спостерігалося в першому півріччі 2018 року. Зате в другому півріччі була певна «стабілізація" кількості порушень прав журналістів.

«Ми пов'язуємо це з декількома причинами: по-перше, з публічним резонансом після жорсткого нападу на активістку Катерину Гандзюк і надзвичайно негативною реакцією суспільства, а також міжнародної спільноти на цей випадок, що, можливо, дещо охолодило потенційних нападників. Також ми не виключаємо, що вбивство Гандзюк могло завдати певний охолоджуючий ефект на журналістів, особливо в регіонах, які почали більш обережно критикувати, це питання вимагає окремого дослідження. І нарешті, ми спостерігаємо затишшя перед традиційною «бурею» виборчих процесів 2019 року», - заявила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

Категоріями-лідерами за кількістю порушень проти журналістів стали перешкоджання, погрози і напади. Основним викликом для свободи слова в 2018 році стала фізична агресія відносно журналістів. Так, із загальної кількості порушень 173 випадки стосувалися саме фізичної агресії щодо журналістів.

У 2018 року найбільше порушень зафіксували у категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» - 96 випадків. Найбільше журналістам перешкоджали приватні особи, місцева влада, депутати та правоохоронці.

Друге місце зайняла категорія «погрози та залякування журналістів» - 33 випадки. Погрожували журналістам, переважно, приватні особи, місцева влада та депутати.

Третє місце зайняла категорія «побиття і напади» - за рік зафіксували 31 випадок. Далі за кількістю порушень виявилися обмеження доступу до публічної інформації (19 випадків) і кібератаки (15 випадків).

В основному, порушували право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, представники центральної і місцевої влади, а також правоохоронці.

Територіально лідером за кількістю порушень прав журналістів так і залишається Київ з областю (97). Далі йдуть Миколаївська (16 випадків), Дніпропетровська та Полтавська (по 12), Одеська (11), Львівська (10) області.

В ІМІ відзначають, що в цьому році Дніпропетровська та Львівська області вперше увійшли до п'ятірки регіонів-лідерів за кількістю порушень прав журналістів, Миколаївська та Полтавська вже третій рік залишаються в цій першій п'ятірці.

Нагадаємо, станом на листопад, в Україні сталося 78 інцидентів з фізичною агресією відносно журналістів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: