Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 15-18 січня

Читать на русском

Народні депутати зібралися на перше цього року пленарне засідання й сьогодні ж спікер парламенту Андрій Парубій провів Погоджувальну раду, яку перенесли з понеділка на вівторок («14 січня важко зібрати когось», – заявив Парубій наприкінці року). У планах на цей тиждень розглянути питання церкви, аграрної політики та паливно-енергетичного комплексу. «Слово і Діло» проаналізувало, за що депутати готові голосувати 15-18 січня.

Насамперед під час Погоджувальної ради Парубій звернувся до профільного комітету з проханням розглянути законопроект про перехід громад до Православної церкви України. Спікер сподівається, що якщо в середу комітет ухвалить рішення, в четвер законопроект зможуть включити до порядку денного. «І вважаю, це буде одним із найважливіших законів на цей тиждень, і покаже, що український парламент відповідає тим масштабним викликам, які стоять сьогодні перед Україною», – підкреслив він.

На вівторок у порядку денному буде внесення змін до закону щодо надання відпустки усиновлювачам (уже ухвалений), зміни до Кримінального кодексу України щодо невідворотності покарання за злочини проти власності, безпеки руху та експлуатації транспорту. У середу – традиційно ратифікації та закон про соціальні послуги, до якого вже внесли більш ніж 500 поправок (їх планують розглянути в середу, а ухвалити рішення щодо закону – в четвер вранці).

На четвер у Раді запланований розгляд блоку питань аграрної політики, блок питань інформатизації та паливно-енергетичного комплексу (зокрема, створення ринку електроенергії).

Які обіцянки народні депутати не виконали в 2018 роціАндрій Парубій провалив обіцянку восени розглянути реформу виборчої системи, а Вадим Рабінович не провів безстрокову акцію проти Супрун.

У п'ятницю, крім години запитань до уряду, зі звітом може виступити голова Національного банку Яків Смолій. Він звернувся до профільного комітету із заявою, що готовий представити доповідь. Можливо, того ж дня Верховна Рада заслухає міністра закордонних справ Павла Клімкіна щодо використання депутатами дипломатичних паспортів у приватних поїздках. «Я звертаюся до глави уряду з проханням, щоб у п'ятницю під час традиційної години запитань до уряду ми надали слово міністру закордонних справ для того, щоб він нагадав народним депутатам правила користування дипломатичними паспортами», – заявила віце-спікер Ірина Геращенко.

Фракція «Опозиційного блоку» на Погоджувальній раді вимагала включити до порядку денного цілу низку законопроектів, у тому числі про зниження тарифів і скасування монетизації пільг. Також «Опоблок» вимагає звіту керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Схожі вимоги й у групи «Відродження»: постанова про скасування підвищення тарифів і звіт «Нафтогазу». Очільник групи Віктор Бондар також запропонував зробити в Раді тиждень, на якому будуть заслухані звіти про діяльність кожного міністра.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вимагав розблокувати підписання закону про продовження мораторію на продаж землі. Для цього потрібно поставити на голосування постанову про відхилення цього закону. Парубій заявив, що винесе постанову на розгляд у середу, якщо буде рішення комітету.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» підтримала ініціативу Парубія поставити на першочерговий розгляд законопроект про перехід громад до єдиної православної церкви. «Народний фронт» вимагав створити тимчасову слідчу комісію з розслідування фактів втручання у вибори з боку Росії. «Ця комісія, зокрема, має розслідувати джерела фінансування пропутінських ЗМІ. Йдеться про телеканали, які називаються українськими, але відкрито працюють на капітуляцію перед Росією, обливають брудом українських військових, відбілюють терористів. Водночас «Народний фронт» вимагає від СБУ, Генпрокуратури притягнути до відповідальності Віктора Медведчука, дати правову оцінку його відносинам із країною-агресором», – заявив голова фракції Максим Бурбак.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто з народних депутатів найбільше наобіцяв за час роботи 9-ї сесії парламенту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: