Ракети «Вільха» запускають у серійне виробництво. Як це посилить Україну?

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Запуск серійного виробництва важливий як для ЗСУ, так і для самого оборонного промислового комплексу України. Це важлива подія для нас.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи заяву міністра оборониСтепана Полторака про те, що Україна починає серійне виробництво ракетного комплексу «Вільха».

«Для ЗСУ це підвищення військового потенціалу, а для ОПК це важливо тому, що серійне виробництво – це не лише поставки Збройним силам, але й поставки на експорт. Отже, це можливість отримати кошти для розвитку самих підприємств», – зазначив Сунгуровський.

При цьому він підкреслив, що темпи переходу від дослідного використання до серійного виробництва дуже повільні.

Навіть прийняття на озброєння якихось зразків не говорить про надходження цих зразків до ЗСУ, оскільки це не серія, а «Вільха» – це вже серія, уточнив експерт.

«Вільха» вже з'явиться в державному оборонному замовленні, підприємства отримають певні суми або кредити на виробництво, можливо, навіть на кілька років, матимуть можливості для розгортання всіх технологічних необхідних компонентів. Це дуже важливо. Плюс ще й з'являться робочі місця»_, – пояснив він.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов заявив, що серійне виробництво ракетного комплексу «Вільха» розпочнеться у 2018 роціСказано 25 квітня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Це зразок озброєння українського виробництва, що вже саме по собі плюс. Це крок до імпортозаміщення, хоча повної незалежності, звичайно, не буває, додав фахівець.

«Повністю замкнуті цикли існують у світі дуже рідко. Як правило, або якісь компоненти, або якісь запчастини, комплектуючі простіше купувати, ніж виробляти самим. Це дешевше. Прагнення до повного замкнутого циклу не завжди виправдане. Це може бути пов'язано з додатковими витратами», – акцентував він.

За його словами, подальші технічні рішення залежатимуть від пріоритетів, що будуть у держоборонзамовленні, у програмах розвитку ЗСУ.

«Наразі серед пріоритетів – засоби управління зв'язку, дрони, високоточна зброя, артилерійські боєприпаси. Це те, що зараз потрібно для ЗСУ й надалі буде потрібно для реформування армії в площині наближення до стандартів НАТО», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, 25 квітня 2018 року секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що серійне виробництво ракетного комплексу «Вільха» розпочнеться в 2018 році, а в середині 2019 року ЗСУ почнуть отримувати новий високоточний ракетний комплекс.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: