Україна та МВФ підписали нову програму: ключові умови отримання траншів

Читать на русском

Вчасно ухвалений державний бюджет – і до кінця минулого року Міжнародний валютний фонд встиг затвердити нову програму фінансування stand-by для України на 3,9 мільярда доларів. Перший транш Україна вже отримала 21 грудня – на рахунки Національного банку надійшло 1,4 мільярда доларів (міжнародні резерви відразу зросли до 20 мільярдів доларів, а це п'ятирічний рекорд). Якщо Україна виконуватиме умови за програмою, то після 15 травня, а потім після 15 листопада зможе отримати ще по 1,3 мільярда. Що це за умови, розбиралося «Слово і Діло».

Щоб цього року отримати ще два транші, Україна має виконати 8 ключових умов. Серед них – підвищити ціну на газ, зокрема з 1 січня 2020 року вартість уже має вирівнятися до ринкової.

Кредит МВФ для України: що означає перехід на програму Stand-byМВФ підтвердив затвердження 14-місячної програми Stand-by для України – до завершення періоду виборів і призначення нового Кабміну.

Крім того, до кінця березня Верховна Рада має ухвалити закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Національної комісії з регулювання фінпослуг і розподілення її функцій між Національним банком і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Державну фіскальну службу до кінця квітня мають розділити на податкову та митну служби.

Також Україна має призначити 35 суддів Антикорупційного суду, який досі не запрацював, і завершити зовнішній аудит Національного антикорупційного бюро (до кінця липня).

У меморандумі, крім цього, є низка зобов'язань, які на себе взяла українська влада. Наприклад, Україна має намір продовжувати політику гнучкого режиму валютного курсу й зберегти цьогоріч інфляцію на рівні 7%, а наступного року вже знизити до 5%. Щодо бюджетної політики, то в планах уряду підвищити ставки акцизного податку та збільшити акцизний податок на тютюнові вироби на 9% (з 1 липня), а також збільшити екологічний податок на викиди CO2.

Протягом усього періоду дії програми Україна утримається від проведення податкової амністії, запровадження нових податкових пільг або привілеїв і нових спеціальних пенсій або пільг.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, історію співробітництва України з Міжнародним валютним фондом можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: