Оплата комуналки: яка ситуація із субсидіями та що передбачає монетизація

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

За логікою, кошти перш за все мають іти з податків газовидобувних компаній. Яким чином у бюджетному процесі вишукуватимуть кошти на ці потреби – питання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань енергетики Сергій Дяченко, оцінюючи перший етап монетизації субсидій, який стартував із 2 січня 2019 року.

«Монетизація передбачає економію. Одна, таких людей, які зможуть заощаджувати, буде небагато. За різними даними, близько 200 тисяч. Кошти видаватимуться через Ощадбанк, можливо, будуть запроваджені картки. Передбачено, що будуть рахунки», – зазначив Дяченко.

Наразі лише перший етап, тобто з 1 січня субсидії будуть монетизовані для тих, хто вперше звернеться за допомогою, уточнив він.

Як будуть та чи будуть отримувати всі надалі – питання, оскільки є тенденція на скорочення субсидіантів. Дуже важко зараз буде людям із середніми статками сплачувати комунальні послуги, додав експерт.

Міністр соцполітики Андрій Рева: «Остаточно вивести всіх із тіні – це як побудувати комунізм»Міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю Слову і Ділу розповів про затримку пенсій, призначення субсидій і свою зарплату.

«З огляду на наш рівень середньої зарплати буде важко. Субсидіантів має бути півкраїни, грубо кажучи, щоб компенсувати підвищення тарифів, яке відбулося за останні чотири роки. Це нездорова картина в економіці», – пояснив він.

За його словами, в нас усе вирішується так: підвищили різко тарифи – роздаємо субсидії йспробуємо збільшити зарплату. Однак щоб це зростання зарплати виглядало об’єктивним, потрібне збільшення продуктивності праці, чого немає.

«Те, що роблять зараз, доволі штучно. Директивне підвищення мінімалки призведе до інфляції», – підкреслив енергетик.

При цьому зрозуміло, що субсидії потребує величезна кількість людей, наголосив він.

«Зараз стартував перший етап. Як він вплине, говорити зарано. За деякими даними, десь 25% резерв до скорочення споживання. Мається на увазі, що споживачі мають більш відповідально, прискіпливо ставитися до використання енергоресурсів – вимикати світло в кімнатах, де нікого немає, утеплювали вікна, двері взимку. До того ж споживачі мають уважніше ставитися до вибору енергообладнання з точки зору енергоефективності. Можливо, зараз монетизація на першому етапі почне стимулювати населення до енергозбереження», – резюмував Сергій Дяченко.

Нагадаємо, в проекті державного бюджету на 2019 рік передбачені видатки на житлові субсидії в розмірі 55,095 мільярда гривень.

Інтерв’ю міністра соцполітики Андрія Реви читайте на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: