Чи отримає Україна американську зброю та в чому інтерес США?

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Про надання Україні зброї у відповідь на агресію РФ проти українських моряків 25 листопада 2018 року говорили й раніше. Нещодавно в Держдепартаменті США оголосили, що Україна отримає додаткову фінансову підтримку на посилення ВМС у розмірі 10 мільйонів доларів. Щоправда, таке рішення ще має затвердити Конгрес.

Про це в своєму блозі написав директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

За його словами, ця сума незначна для того, щоб створити дійсно великий і потужний флот. Лише на те, щоб добудувати український корабель типу «корвет», необхідно близько 270 мільйонів доларів США.

А ось для того, щоб купити в американців 10-15 тих же ракет типу «Гарпун», грошей цілком достатньо, додав він.

«В принципі, для американців такий сценарій вигідний, адже й ніби символічну підтримку Україні надають, а з іншого боку, свої ракети купують. Думаю, що зброю Україна все ж отримає. Два-три дуже «вживаних» бойових катери, а також кілька ракет «Гарпун», можливо, ще щось», – зазначив Мусієнко.

Тут важливими є два критерії. По-перше, час, коли Україна отримає зброю, – до президентських виборів чи після. Адже, наприклад, транш МВФ отримали ще до виборів, що свідчить про підтримку західними партнерами чинної української влади, підкреслив він.

Не лише Javelin: яку ще зброю зі США може отримати УкраїнаПісля Джавелінів Україна може отримати зі Сполучених Штатів бойові кораблі, зенітні системи або вертольоти.

«По-друге, цілі США, які спрямовані не лише на те, щоб підтримати Україну, але й на те, щоб дедалі більше продавати вже за українські бюджетні гроші озброєння», – уточнив експерт.

Таким чином, американці вдало переслідують дві мети – підтримка України в протистоянні агресії та отримання клієнта для своєї збройної промисловості, акцентував він.

На його думку, тут інтерес ще й у тому, щоб Україна вкладала більше своїх грошей саме в американський ВПК, а не розвивала свій.

«Ще й конкурента на ринку озброєнь поступово усувають. Подивимося за 2-3 місяці, як розвиватимуться події. Зрештою, Джон Гербст, який анонсував поставки, хоча й людина впливова, але не є чинним послом США в Україні», – резюмував Олександр Мусієнко.

Нагадаємо, екс-посол США в Україні Джон Гербст заявив про те, що за 2-3 місяці Україна може отримати американську зброю.

Більше про озброєння та допомогу США – в авторській колонці за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: