Вибори президента: хто представляє електорат Зеленського

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Зеленський не гратиме на чиємусь полі – ані Тимошенко, ані Порошенка. За нього голосуватимуть ті, хто не хоче підтримувати жодного з політиків як із влади, так і з опозиції.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Саме той електорат, який має гостре невдоволення всіма політичними елітами, традиційними політичними елітами, – це потенційні виборці Зеленського. Серед цих виборців переважає молодь, мешканці міст. Це люди, які не мають стійких політичних партійних уподобань», – зазначив Фесенко.

Потенційний електорат Зеленського – поле тих, хто не довіряє політикам. Згідно із соцопитуваннями, таких людей багато, додав він.

«Частина тих, хто частково не довіряє, все ж таки голосуватимуть за політиків, а ось ті, хто категорично не хоче підтримувати жодного з політиків, можуть голосувати за Зеленського чи Вакарчука. Оскільки Вакарчук не дав досі чіткої відповіді щодо своєї участі у виборах, він втратив частину своїх прихильників. Вони перейшли на бік Зеленського, що сприяло підвищенню його рейтингу восени 2018 року», – підкреслив політолог.

У мережі продовжують обговорювати висунення Зеленського в президентиВолодимир Зеленський іде в президенти, комік оголосив про це 31 грудня. Що думають у соцмережах, розбиралося Слово і Діло.

За його словами, наразі Зеленський є одним із фаворитів. Згідно з більшістю опитувань, він на другому місці й має непогані шанси вийти до другого туру.

Однак головне, про що потрібно пам’ятати Зеленському та його команді, це мобілізація потенційних виборців у день голосування, уточнив він.

«Потрібно, щоб його виборці прийшли й проголосували в день голосування. Для Зеленського ризик полягає в тому, що його виборці – це переважно молодь, що не так активно ходить на вибори, як пенсіонери. У Тимошенко, навпаки, домінують люди поважного віку. Звичайно, не лише пенсіонери, а й ті, кому за 50. Суть у тому, що ця категорія більш дисциплінована, активно ходить на вибори. В цьому перевага Тимошенко. Тому боротися з нею в другому турі для Зеленського буде непросто», – пояснив експерт.

Зеленський має шанси, їхні рейтинги з Тимошенко майже однакові, але лідерка «Батьківщини» має перевагу у вигляді досвідченої команди в різних регіонах країни, дисциплінованішого електорату та досвіду. Проте, безумовно, Зеленський має шанси на перемогу, наголосив він.

«Просто цим шансом потрібно зуміти скористатися. Це залежить від ефективності його кампанії», – резюмував Володимир Фесенко.

Раніше «Слово і Діло» з’ясовувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Згадати найбезглуздіші обіцянки політиків за 2018 рік можна, переглянувши нашу добірку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: