Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Тетяна Острікова

Читать на русском
Тетяна Острікова не виконала й половини своїх обіцянок, майже всі вони з передвиборчої програми Самопомочі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Тетяна Острікова (фракція «Самопомочі»).

Острікова була обрана до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Відтоді вона дала 34 обіцянки, більшість із них із передвиборчої програми партії «Самопоміч», за списками якої Острікова пройшла до парламенту. Депутат виконала 15 обіцянок (44%), а 6 – провалила.

Усі невиконані обіцянки Острікової – з програми партії. Зокрема, вона не змогла домогтися вдосконалення механізмів відбору суддів. У червні 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», який передбачає запровадження механізму обрання суддів виключно на конкурсних засадах. Але нардеп утрималася під час голосування.

Не підтримавши цей законопроект, Острікова провалила ще дві обіцянки: домогтися вдосконалення механізмів дисциплінарної відповідальності суддів (закон, зокрема, впроваджує поняття відповідальності суддів за неправдиві дані в податковій декларації та за ухвалення некомпетентних рішень), а також домогтись усунення президента й парламенту від формування суддівського корпусу.

Крім того, Острікова не виконала обіцянку спростити процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу. Парламент ухвалив для цього три закони, але депутат голосувала лише за «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

У травні 2015 року народний депутат пообіцяв, що комітет із питань податкової та митної політики контролюватиме діяльність новопризначеного голови Державної фіскальної служби України Романа Насірова. 6 грудня 2016 року «Самопоміч» створила онлайн-платформу, де кожен може подати скаргу на злочинну діяльність Фіскальної служби, на основі цих заяв фракція має намір сформувати додатковий перелік зловживань і передати уряду.

15 грудня фракція зареєструвала проект постанови «Про визнання роботи голови Державної фіскальної служби України Насірова Р. М. і його першого заступника Білана С. В. незадовільною й звільнення їх від обійманих посад». У березні 2017 року Насірова відсторонили від посади, а раніше за заявами «Самопомочі» проти нього розпочали п'яте кримінальне провадження. Таким чином, «Самопоміч» сприяла звільненню Насірова, а Острікова свою обіцянку виконала.

Також депутат виконала обіцянку домогтися відмови від позаблокового статусу України, проголосувавши за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості».

У процесі виконання в Острікової ще 13 обіцянок. Наприклад, домогтися скасування депутатської недоторканності. У 2016 році фракція «Самопомочі» зареєструвала законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо недоторканності народних депутатів України)», але минулого року його зняли з розгляду.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: