У 2018 році в світі вбили 94 журналістів

Читать на русском
Найнебезпечнішою країною для журналістів став Афганістан - там були вбиті 16 представників преси. 11 людей стали жертвами нападів в Мексиці, дев'ять - в Ємені.
Ілюстративне фото.

Протягом 2018 року під час виконання професійних обов'язків було вбито 94 журналістів і працівника ЗМІ. Це на 12 осіб більше, ніж торік.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє DW з посиланням на Міжнародну федерація журналістів (IFJ).

Назвали «Людину року» за версією журналу TimeУ номінації Людина року за версією журналу Time перемогли кілька журналістів, які ризикують через свої професійні обов’язки.

Зазначається, що нинішній рік привів до зміни тенденції, що діяла протягом трьох років, на зменшення жертв серед журналістів.

Найнебезпечнішою країною для журналістів став Афганістан - там були вбиті 16 представників преси. 11 людей стали жертвами нападів в Мексиці, дев'ять - в Ємені, вісім - в Сирії. У Європі були вбиті чотири журналісти - у Франції, Болгарії, Туреччині та Словаччині. За словами представників федерації, кількість жертв наочно демонструє ситуацію з рівнем безпеки для журналістів у світі.

Усього, за даними IFJ, з 1990 року в світі було вбито більше 2500 журналістів. Найнебезпечнішою країною є Ірак - там загинули понад 300 журналістів.

Найбільш резонансними стали вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в генконсульстві королівства в Стамбулі в жовтні і лютневе замовне вбивство репортера видання Aktuality Яна Куціака в Словаччині.

Водночас організація Репортери без кордонів повідомляла, що станом на середину грудня в світі загинули 80 журналістів. Також повідомлялося, що 348 журналістів перебувають під вартою.

Раніше ЗМІ, посилаючись на поліцію Туреччини, повідомили, що опозиційного журналіста з Саудівської Аравії Джамала Хашкаджі вбили в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі.

Також повідомлялося, що в болгарському місті Русе жорстоко вбили адміністративного директора і ведучу регіонального каналу TVN Вікторію Маринову.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: