«Нафтогаз» подав позов до «Газпрому» до суду США. Чи є шанси отримати виплати?

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Якщо в США існує якась компанія, безпосередньо пов'язана з «Газпромом», то цілком прийнятним буде звернення до неї. Позов подається до цієї компанії, щоб вона компенсувала недоотримані кошти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи звернення «Нафтогазу» до американського суду, щоб стягнути з «Газпрому» 2,6 мільярда доларів доларів, які присудив Стокгольмський арбітраж.

«Якщо щось є в юрисдикції США, якесь підприємство, пов'язане з «Газпромом», то «Нафтогаз» має повне право подавати позов на отримання компенсації. Однак не слід забувати, що при цьому топ-менеджери «Нафтогазу» повиводили премії за досягнення за кордон», – зазначив Рябцев.

Є великі сумніви з приводу того, що найближчим часом «Нафтогаз» побачить ці кошти на своїх рахунках, додав він.

«Це радше питання не економічне, а політичне. Доти, напевно, доки Москва не відчує загальнополітичних змін, команди заплатити не буде», – уточнив експерт.

Новий газопровід та енергонезалежність: що українські чиновники обіцяють з приводу газуВолодимир Гройсман обіцяв, що за кілька років Україна обходитиметься лише власним газом. Що ще на цю тему обіцяли чиновники – в матеріалі Слова і Діла.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар зазначив, що «Газпром» може говорити все що завгодно, але рішення суду їм доведеться виконати.

«Вони можуть відтягувати це. Але «Нафтогаз» має право в такому разі звернутися до національних судових інстанцій у низці країн на предмет стягнення матеріальних активів «Газпрому» в країнах ЄС. А там таких активів більш ніж достатньо», – підкреслив він.

На його думку, поки «Газпром» просто намагається себе якось проявити, не втратити обличчя, тому що вони програли.

«Але потім, через деякий час, вони тихо й непомітно змушені будуть зробити потрібні виплати – або грошима, або компенсаційними поставками газу. Це вже як буде досягнута домовленість», – констатував Гончар.

Як відомо, з літа «Нафтогаз» намагається примусово стягнути з «Газпрому» 2,6 мільярда доларів на виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

Що обіцяли українські політики щодо газу – в нашому огляді.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: