У Польщі пояснили знесення радянських пам'ятників

Читать на русском
Польща зносить радянські пам'ятники, тому що Москва не визнала вплив СРСР на Польщу «окупацією», а також через польську ментальність.

Польща зносить радянські пам'ятники, тому що Москва не визнала вплив СРСР на Польщу «окупацією», а також через польську ментальність.

Так колишній президент Польщі Лех Валенса пояснив знесення радянських пам'ятників в його країні, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на РИА «Новости».

«Проблема в тому, що, тим не менш, це було поневолення, Польща не була вільною. Польща не управляла сама собою. З однієї неволі ми потрапили в іншу. Це правда. Солдати не винні, кладовища не винні, але що поробиш, якщо менталітет у людей такий. З німцями ми воювали більше, ніж з росіянами. І з німцями вже є взаєморозуміння, а з росіянами - ні, тому що німці визнали все, що зробили, і сповідь була щирою. Росія ніколи не сповідалася. А все це вимагає правди і щирості», - сказав екс-президент.

У липні цього року польський уряд повідомив про плани знести 75 радянських пам'ятників. Велика частина монументів присвячена радянським воїнам, полеглим під час Другої світової війни.

Відзначимо, українцям рекомендували тимчасово не їздити на авто в Польщу.

Також нагадаємо, парламент встановив День пам'яті депортованих із Польщі українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: