Україна передала Польщі документи про радянські репресії

Читать на русском
Інститут національної пам'яті Польщі (ІНП) отримав із українських архівів близько 60 тисяч сторінок документів про радянські репресії проти поляків в 1930 роках.

Інститут національної пам'яті Польщі (ІНП) отримав із українських архівів близько 60 тисяч сторінок документів про радянські репресії проти поляків у 1930 роках.

Про це в четвер, 22 листопада, повідомило Польське радіо, пише «Слово і Діло».

В'ятрович попередив Adidas про символіку СРСРІнститут нацпам'яті звернувся до Adidas-Україна на тлі появи інформації про виготовлення серії спортивного одягу з радянськими символами.

«Для польської сторони - це безцінні документи в зв'язку з публікаціями про історію 1930 років, зокрема, про переслідування поляків, котрі жили на території Радянського Союзу і проти яких застосовувалися жорстокі репресії під час так званої польської операції НКВС», - заявила директор архіву ІНП Мажена Крук.

Вона зазначила, що отримані «свідчення жертв та весь задокументований процес їхнього арешту і подальшого засудження».

«Це дивовижні матеріали не тільки для істориків, але й для сімей жертв, оскільки до Інституту національної пам'яті постійно звертаються рідні з третього і навіть іноді четвертого покоління, які шукають інформацію про своїх предків», - додала Крук.

Також нагадаємо, в Естонії оцінили збиток від радянської окупації.

Відзначимо, 20 травня в Україні вшанували пам'ять жертв політичних репресій.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: